Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Vláda v pasti justiční mafie

Až dosud se tomu na vládě říkalo „pouhé spekulace médií“, teď už to nepůjde. Ostravská krajská žalobkyně Zlatuše Andělová řekla u soudního výslechu, že se špičky zdejší justice a poradce Úřadu vlády ČR pokoušeli zastavit vyšetřování případu vicepremiéra Jiřího Čunka podezřelého z braní úplatků.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Když jde o vládu, nezávislost musí stranou. (Renáta Vesecká) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Když jde o vládu, nezávislost musí stranou. (Renáta Vesecká) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Až dosud se tomu na vládě říkalo „pouhé spekulace médií“, teď už to nepůjde. Ostravská krajská žalobkyně Zlatuše Andělová řekla u soudního výslechu, že se špičky zdejší justice a poradce Úřadu vlády ČR pokoušeli zastavit vyšetřování případu vicepremiéra Jiřího Čunka podezřelého z braní úplatků.

Tři schůzky

Andělová u soudu zmínila především tři schůzky, kde měl být na ni vyvíjen tlak, aby vyšetřování Čunkova případu zpomalila nebo zastavila. Setkání se vždy účastnil místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, poradce Úřadu vlády ČR a někdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec a dvakrát i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Na druhé straně stolu – vždy na pozvání téhle trojice – zasedla právě žalobkyně Andělová, pod níž vyšetřování Čunkova případu spadalo.

Čtveřice se scházela v restauracích, mimo oficiální prostory a jejich setkání tak nebyla nikde zdokumentovaná. Média tyto podezřelé schůzky sice odhalila již před časem a dávala je do souvislosti s postupným umrtvením případu Čunek, všichni aktéři ale tenkrát buď mlčeli, nebo „čunkovský“ motiv popírali. Teď tedy přišlo zásadní svědectví.

Podle žalobkyně Andělové došlo k první schůzce den předtím, než Senát loni vydal svého člena Jiřího Čunka k trestnímu stíhání. Kučera s Němcem na setkání u Andělové údajně sondovali,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].