Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Peklo v Bruggách

Nápad na příběh filmu V Bruggách se Martinu McDonaghovi vylíhl v hlavě při víkendovém výletu do malebného belgického města.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Drsní zabijáci s infantilní duší. - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt
Fotografie: Drsní zabijáci s infantilní duší. - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt

Nápad na příběh filmu V Bruggách se Martinu McDonaghovi vylíhl v hlavě při víkendovém výletu do malebného belgického města. První den – ohromený krásou zachovalého gotického historického jádra – oběhl nadšeně všechny památky a muzea. Druhý den odpoledne pak prý už neměl pomyšlení na nic jiného než se opít a rychle z té nudné díry vypadnout a vrátit se domů. Takto protikladné postoje k turismu mají i hlavní postavy celovečerního filmového debutu populárního irsko-britského dramatika, jehož hry se nacházejí v hojném počtu i na repertoáru českých divadelních scén.

Jak žít dobrý život

Dvojici nájemných zabijáků pošle do Brugg po zpackané fušce jejich šéf a nařídí jim, aby tu na telefonu čekali na další instrukce. Zatímco otcovsky dobrácký, korpulentní Ken (Brendan Gleeson) si užívá jízd na gondolách, obrazů vlámských malířů v galeriích a trpělivě stojí frontu na ampuli zaschlé Ježíšovy krve v jednom z chrámů, labilní a přecitlivělý mladík Ray (Colin Farell) by nejraději vynucené prázdniny strávil v přítmí místních barů ve společnosti vychlazených belgických ležáků. S pobytem v „prdeli světa“, jak Bruggy nazývá, ho smíří až seznámení s tajemnou Chloe (Clémense Poésy), která se motá kolem nizozemského filmového štábu natáčejícího ve fotogenických kulisách města historický film s liliputánem v hlavní roli.

A to je jen začátek…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].