Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Domy z poslední doby

Architektonická scéna v Česku je vlastně dost nudná. Ateliérů, které mají ambici skutečně tvořit a dělají originální autorskou architekturu s vlastní tváří, je tu několik desítek, v naprosté většině v Praze a Brně. U nich lze předpokládat, že když něco postaví, nebude to špatné a dá se i celkem odhadnout, jaké to bude. Překvapení se objeví jen výjimečně.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pětatřicet z pěti set, tolik domů se objevilo v ročence Česká architektura 2006–2007. (Dům v Černošicích od ateliéru ksa) - Autor: David Kopecký • Autor: Respekt
Fotografie: Pětatřicet z pěti set, tolik domů se objevilo v ročence Česká architektura 2006–2007. (Dům v Černošicích od ateliéru ksa) - Autor: David Kopecký • Autor: Respekt

Architekt Šépka právě sedí v jedné z budov, které navštívil, prozkoumal a pak vybral mezi nejlepší, v kavárně hotelu Metropole na pražské Národní třídě. Prostor je jednoduchý, šedivý s trochou oranžové, jediný „vtípek“ jsou stěny s kobercovými chlupy, které zlepšují akustiku. Hlavní kouzlo ale kavárně dodávají otevřené skleněné výlohy, které ji propojují s chodníkem.

Kolem Metropole jsou našlehané štukované fasády z předminulého století, nová stavba je ovšem úplně jiná, má lehký ocelový skelet a stěny ze skla. Je to výsledek celkem jednoduché úvahy: cena za metr pozemku v téhle oblasti je nejvyšší v republice a okolí. A do nevelké proluky chtěl investor naskládat 64 hotelových pokojů. Celý dům je tedy stavěn tak, aby se využil každý metr, nesmělo se ale ztratit nic z pohodlí čtyřhvězdičkového hotelu. „Všechno tady má svou logiku a důvod, nic tu není zbytečně,“ vysvětluje Jan Šépka, proč tuhle stavbu zařadil mezi nejlepší.

Kupříkladu: aby se stavba spojila s chodníkem a zároveň se vyhovělo požárním předpisům, museli architekti (ateliéry Chalupa architekti a d u m architekti) vyprojektovat speciální protipožární stěnu, která v případě ohně vyjede po kolejnici a rozdělí halu, aby se dalo bezpečně utéct. „Architekti měli jasnou koncepci a tu chtěli naplnit. I za cenu velkých bojů, třeba právě s hasiči,“ říká Šépka.

On sám…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].