2008-108-mobr-64AR022008nahled.jpg
2008–108-mobr-64AR022008nahled.jpg • Autor: Respekt

2008-108-vobr-64AR022008.jpg
Fotografie: Klíčová otázka zní: jak udělat z hamburgeru znovu krávu? (Zmražený James Bedford v termosce) – Autor: Isifa/Getty Images • Autor: Respekt

Profesor psychologie James Bedford zemřel v 73 letech na rakovinu plic. Krátce po smrti obložili členové pohotovostního týmu jeho tělo ledem, napojili ho na umělý dýchací přístroj a pokračovali v masáži srdce, aby ochránili mozek před nedostatkem kyslíku. Jeho krev postupně vyměnili vstupem skrze stehenní tepny za glycerinový roztok, protože voda, kterou lidské tělo obsahuje, vytváří za nízkých teplot pod bodem mrazu velké krystaly a ty by poškodily tkáně orgánů. Pak profesorovo tělo ochladili na teplotu minus 79 stupňů, při které se uchovávají orgány určené pro transplantaci. Teprve potom přešli k hlubokému zamrazení tekutým dusíkem na minus 196 stupňů Celsia a uložili Jamese Bedforda do termosky z nerezového kovu na „věčné časy“. Psal se 12. leden 1967.

Když tají pacienti

Představa, že by lidé mohli cestovat časem v hluboké hibernaci, napadla už amerického biologa a spisovatele Benjamina Franklina v roce 1773. Jako pseudovědecký obor se ale zmrazování čerstvě zemřelých těl alias kryonika začalo rozvíjet až v padesátých letech 20. století, kdy byly objeveny základní techniky hlubokého chlazení při konzervování spermatu pro umělé oplodňování skotu.

Tehdy se poprvé objevila idea, že by se mohli těžce nemocní pacienti zmrazit a znovu probudit až v daleké budoucnosti, kdy medicína dospěje na takovou úroveň, že dokáže léčit rakovinu a jiné…

20082-vobr-01_obalka_velka.jpg
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

20082-vobr-01_obalka_velka.jpg
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 55 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte