Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

S vládou se určitě dohodneme

Sociální demokraté nabídli vládě smír během předsednictví Česka Evropské unii.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Není to s námi tak zlé. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Není to s námi tak zlé. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Jak přesně zní vaše nabídka?

Ostuda v průběhu předsednictví by dopadla na všechny. Nemáme zájem, abychom právě v tomto období vyvolávali neklid a poškozovali pověst země v EU. To by nás netěšilo.

S tím budou všichni souhlasit, co ale nabízíte konkrétně?

Jsme ochotni a připraveni jednat o tom, co se dá udělat, aby nás vzájemné střety nepoškodily. Může to být minimální nebo větší dohoda, zatím to není úplně jasné. Může to vypadat tak, že v té době nebudeme běžně fungovat ve sněmovně jako opozice, která vyhlašuje nedůvěru vládě. Je ale zároveň potřeba, aby vláda nevyužívala takovou situaci k tomu, aby prosazovala kontroverzní návrhy.

ODS ale říká, že vaší nabídce ke smíru moc nevěří. A není divu – právě jste ohlásili, že vyvoláte hlasování o nedůvěře vládě. Jak chcete překonat tuto nedůvěru?

Na to není zázračná metoda. Nedůvěra má konkrétní kořeny a nepůjde ji snadno odstranit. Politici jsou ale od toho, aby v obtížných podmínkách hledali dohodu, která je možná.

Ani ten smír není generální, abstraktní, nebude to nějaký generální pardon. Dohodneme se, že některé chování a techniky v parlamentu budou korigovány. Že nebudeme vyhlašovat nedůvěru vládě, že nebudeme pronásledovat ministry, když budou na nějaké akci spojené s předsednictvím.

Bude v dohodě přesně vyjmenované, co nemá vláda do sněmovny posílat?

Dohoda nebude písemná. Může to mít podobu džentlmenské dohody.

Předkládání jakých zákonů by měla podle vás vláda odložit? Třeba návrhy zdravotnické reformy?

Třeba. Návrhy typu kontroverzních reforem, jako je privatizace zdravotních pojišťoven. Nebo otázka radaru, která se bude v té době diskutovat. Neměli bychom se věnovat nějakým těžkým tématům, kvůli kterým je země rozdělená. Navíc, co budou a nebudou ty kontroverzní návrhy, se taky ukáže v průběhu dalších měsíců. Zatím není jasné, jak bude projednávání reforem postupovat.

Co se ale stane, když se ústně dohodnete, že koalice nebude něco předkládat, a ona to stejně předloží?

Myslím, že to nebude aktuální hrozba. Že když už se na něčem dohodneme, tak to bude platit. Politická scéna vypadá, že toho není schopná, ale úplně dramaticky to nevidím.

Jak byste se zachovali, kdyby to druhá strana přesto porušila?

Nedovedu si představit, že bychom na to reagovali tak, že vyhlásíme vzápětí nedůvěru vládě. Znamenalo by to ale zhoršení vztahů a ukázalo by se, že tu neplatí vůbec nic. Ale nemyslím, že by k tomu došlo – my si vyčítáme leccos, ale nemá to charakter pohrdání. Všem nám jde o zájem České republiky a v tomto směru o sobě navzájem nepochybujeme. To jsme si dokonce řekli s nejvyššími vládními představiteli. V tom je určitá důvěra. Pouze máme jinou představu, jak zajistit bezpečnost země či její prosperitu.

Jak je to s hledáním dohody o tématech předsednictví?

Bavíme se o textech o prioritních oblastech českého předsednictví, které předložila koalice, ale které z našeho pohledu nemají valnou úroveň. Pokud došlo ke korekcím na základě našich připomínek, tak je to taková drobečková politika ze strany koalice. Když se o nich mluvilo v parlamentu, třeba na zahraničním výboru, a měli jsme připomínky, tak z druhé strany zaznělo, že to nějak zapracuje.

A zapracovalo se to?

Ano, ale nedostatečně a špatně. Evidentně nejsou schopni přístup k tomu změnit a my asi těžko dáme dohromady text o prioritách, na němž bychom se shodli.

Jak by vypadaly priority podle ČSSD?

Hlavně bychom začali tím, že hlavní úkol pro předsednickou zemi v roce 2009 bude implementace Lisabonské smlouvy. Dali bychom najevo, že máme zájem na rychlém schválení, protože to odpovídá všeobecné náladě, kdy už všichni mají institucionálních reforem plné zuby a byli by rádi, kdyby se toho EU zbavila a dělala jiné věci.

Máte už domluvené nějaké schůzky? Vy říkáte, že se budete pokoušet dohodnout, jak bude konkrétně vypadat to pokoušení?

Nic moc jasnějšího vám k tomu nikdo neřekne. Nějakou dobu budeme diskrétně zjišťovat, co bude možné dohodnout.

Budete-li jednat důvěrně, znamená to, že pak ohlásíte výsledek?

Není zájem něco vyhlašovat, hlavní zájem je, aby předsednictví proběhlo bez ostudy.

Když dohoda nebude oficiálně vyhlášena ani nebude písemně, tak nebude pak riziko sporů ještě větší?

Takové nebezpečí tu asi je, ale moc nevěřím, že by to písemná dohoda nějak změnila. Právě ve Slovinsku měli písemnou dohodu a nebylo jim to moc platné.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 18/2008 pod titulkem S vládou se určitě dohodneme