Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zločin mezi ingoty

Petr Zelenka se nebojí riskovat. Nápad převést na filmové plátno atmosféru mimořádné adaptace Bratrů Karamazových, která se už osm let hraje v Dejvickém divadle, by se na první pohled mohl zdát jako – parafrázujme název Zelenkova předchozího divadelního a filmového kusu – opravdové šílenství.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Místo bez Boha – ideální prostor pro bratry Karamazovy. - Autor: Mateusz Skalski • Autor: Respekt
Fotografie: Místo bez Boha – ideální prostor pro bratry Karamazovy. - Autor: Mateusz Skalski • Autor: Respekt

Petr Zelenka se nebojí riskovat. Nápad převést na filmové plátno atmosféru mimořádné adaptace Bratrů Karamazových, která se už osm let hraje v Dejvickém divadle, by se na první pohled mohl zdát jako – parafrázujme název Zelenkova předchozího divadelního a filmového kusu – opravdové šílenství. Záznamy divadelních představení totiž vždy nutně pokulhávají za diváckým prožitkem na vlastní oči. Režisérova mise ale skončila tvůrčím happy endem.

Industriální chlad

Zelenkovi se ve filmu Karamazovi podařilo věrně zachytit energii a dravost, které sálají z úspěšné inscenace režírované na divadle Lukášem Hlavicou. Adaptace vychází z proslulé dramatizace Evalda Schorma, jehož představení udělalo v sedmdesátých letech z Divadla Na zábradlí jeden z ostrůvků pozitivní kulturní deviace v normalizační mizerii. A jako se tehdy obtížně sháněly lístky na Barťáka a Heřmánka, nyní se každý měsíc před pokladnou komorního divadelního prostoru pod Vítězným náměstím stojí předprodejové fronty na Trojana a Krobotovou.

Zelenka stále aktuální příběh otcovraždy, v němž se pod kriminální zápletkou o lidské nízkosti a relativitě pravdy řeší univerzální existenciální otázky, přenesl do fotogenického prostředí oceláren. Nápad za miliony. Industriální chlad špinavého a zaprášeného prostoru, netečná majestátnost kovových konstrukcí a obřích železných háků dobře ladí s morální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].