Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Film musí být jako čmuchací pes

Na první pohled nedělá nic výjimečného: točí filmy o lidech, kteří jsou mu blízcí, na místech, která dobře zná. Svůj poslední film Venkovský učitel natáčel ve vesnici, kde má dům, v němž žije se svou manželkou a pěti dětmi.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Autor fotografie: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Na první pohled nedělá nic výjimečného: točí filmy o lidech, kteří jsou mu blízcí, na místech, která dobře zná. Svůj poslední film Venkovský učitel natáčel ve vesnici, kde má dům, v němž žije se svou manželkou a pěti dětmi. „Je přece obrovská výhoda, když můžu chodit do práce pěšky,“ říká režisér Bohdan Sláma. S tímhle přístupem mu ještě před pár lety málokdo předpovídal přízeň festivalových porot a zahraničních producentů. Dnes natáčí filmy v evropské koprodukci a na své zásadě, že „než by točil reklamy, raději bude kydat hnůj“, nic měnit nemusí.

Čím vás nejenom ve filmu, ale i v životě přitahuje venkov?

Na venkově se mi prostě líbí. Fascinuje mě představa být co nejméně závislý na světě kolem. Aspoň pokud jde o jídlo. Navíc když si koupíte v hypermarketu kuře a uvaříte z něj polévku, tak ta polévka smrdí. Proto jsme se ženou výrazně rozšířili zahradu kolem domu a chystáme se začít chovat slepice a husy a časem mít i stádo ovcí. Zatím jsou to ale upřímně trapné a naivní začátky s nejistým výsledkem a na nákupy samozřejmě pořád ještě musíme jezdit do Teska.

Ale vajíčka máme od sousedů Prošků, ty už bych v obchodě nekoupil. Za největší zdejší výhodu taky považuju ticho, čerstvý vzduch a to, že můžu nikoho nevidět.

Proč jste ale zakotvil právě tady, v jižních Čechách?

To byla náhoda,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].