Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Čí je ta návnada?

Idylku šestitisícového městečka čas od času – podobně jako v desítkách jiných obcí této země – překryjí temné stíny.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: „Já mám zvířata rád.“ (Farmář Zelený) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: „Já mám zvířata rád.“ (Farmář Zelený) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

V jihočeské Kaplici se určitě nežije zle. Údolí řeky Malše věnčí úhledné zahrádky, fasády nově omítnutých domů vydechují jarní teplo a rytmus života tady pod Novohradskými horami připomíná spíš mazurku než tango. Idylku šestitisícového městečka ale čas od času – podobně jako v desítkách jiných obcí této země – překryjí temné stíny. V noci se kdosi krade po kraji s otrávenými návnadami a nechává za sebou mrtvé lišky, káňata a psy. Poprvé se to stalo před dvěma lety a teď je to zase zpátky. Pachatel je neznámý, policii smrt zvířat příliš nezajímá, z nejistoty kypí sousedská žluč a na radničních webových stránkách se objevují anonymní podezření. Poslední oběť – otrávená liška – se našla před pár dny. Ani teď nikdo nic neví, ale v Kaplici se možná pomalu hýbají ledy.

Snadno a rychle

Hranice mezi krajními domky a polem, kde začíná „divočina“, je tady na vršku nad městečkem hodně ostrá. Místní tu obvykle venčí psy, v noci se přes zeleň plíží z nedalekého lesíka kuny a lišky. „Je to svinstvo, to zvíře nemá žádnou šanci a umírá v hrozných bolestech,“ říká jeden ze zdejších, šéf odboru životního prostředí na kaplické radnici František Turek. Návnady jsou naočkované nervovým jedem karbofuranem. Tato látka, kterou zemědělci běžně používají proti škůdcům, mezi traviči šelem bezkonkurenčně vede, protože zabíjí snadno a může ji koupit kdejaký ovocnář nebo zelinář.

Trávení zvířat tu bylo beztrestné. Teď mírnost končí.Z kopečka to bereme přes pole, kde nám zahrazuje cestu ohrada kolem pastviny s ovcemi, koňmi a drůbeží. Dole u Malše si brýlatý muž potřísněný vápnem staví bazén. „Přišel jsem o dva psy,“ líčí situaci Josef Drdák.„První to odnesl dvanáctiletý špringršpaněl. Přišel domů malátný, dostal průjem, od pusy mu šla pěna a do rána chcípnul. Nejdřív jsme to přičítali stáří, ale pak jsem na vlastní oči viděl druhého, osmiměsíčního maďarského ohaře, jak něco sežral, ušel 200 metrů a bylo po něm,“ vzpomíná pan Drdák na dobu před dvěma lety a trochu se mu rozklepe brada. Vyšetření prokázalo, že šlo o karbofuran. Počty nejsou jisté, ale podle odhadů se tehdy otrávilo nebo přiotrávilo zhruba deset psů a větší množství káňat, kun a lišek. Letos udeřil travič znovu, tentokrát má na svědomí deset lišek a několik přiotrávených psů.

Dost událostí na to, aby rozvířily poklidné vody malého městečka. „Můžou to být myslivci, protože pro ně je liška konkurent,“ uvažuje nad možnými pachateli František Turek. „Anebo někdo, kdo prostě nemá rád psy.“ Hospodář místního mysliveckého sdružení Jan Vícha by ovšem za své kolegy dal ruku do ohně. „My tam sami chodíme se svými psy, nejsme blázni, abychom je ohrožovali.“ A stejné je to prý s liškami. „Bažanty a zajíce, o které bychom se s nimi snad mohli dělit, už tady skoro nepotkáte.“

Na ulicích nikdo nic říct nechce, ale v internetové diskusi na stránkách města se jedno „vysvětlení“ přece jen objevilo. „Že by zase pan Zelený trávil lišky?“ vyslovila anonymní pisatelka to, co se málokdo odváží říct nahlas. „Samozřejmě ho nikdo nechytil, ale přece jen to na něj trochu ukazuje,“ říká po chvíli váhání jeden ze sousedů místního mocného podnikatele Antonína Zeleného. Tomuto muži patří již zmíněná farma a je fakt, že teď i před dvěma roky se většina mrtvých zvířat našla v jejím okolí. Podezření posiluje i skutečnost, že otrávené šelmy se nemůžou od místa položení návnady dostat daleko.

Ulehčují si práci

V montérkách a lesnickém klobouku stojí rozkročený uvnitř ohrady a rozdává pokyny dvěma dělníkům. Takhle nějak si člověk představuje statkáře, podsaditá postava, rázný krok, mezi strakatými koňmi a ovcemi se cítí jako doma. Antonína Zeleného tady nelze přehlédnout: jako majitel firmy na těžbu dřeva hodně vydělává, louky, kudy lidé dřív procházeli, obehnal plotem a na pozemek vypustil pávy, pštrosy, vzácné kachny.

Statkář bere neočekávanou návštěvu dovnitř a ochotně staví na kávu. „Nikdy bych se nesnížil k tomu, abych otrávil zvíře, já mám zvířata rád, kvůli nim to tady všechno dělám,“ rozhorluje se nad místními pověstmi. „Přece nebudu riskovat, že bych zahubil i ta vlastní.“ Jak si tedy vysvětluje, že se mrtvé lišky a psi našli zpravidla poblíž jeho pozemku? „Závist, čirá závist,“ krčí rameny. „Někomu tady asi vadí, že jsem se dopracoval k majetku,“ říká statkář a přidává se na druhou stranu barikády: i jemu prý někdo otrávil pět psů a pštrosa. Těžko oponovat, ale jisté je, že pan Zelený hrůzný čin na rozdíl od některých lidí z Kaplice nenahlásil na policii. „Pokud někoho nechytnu za ruku, nemá to význam.“

To je v určitém smyslu pravda. Jeden ze sousedů pana Zeleného podal trestní oznámení na neznámého pachatele už před dvěma lety, ale policie nic nevyšetřila. „Je to těžké prokazovat, nenašla se ani návnada,“ říká mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková, která jediná se může k případu vyjadřovat. Nezdá se ale, že by kapličtí policisté vyvíjeli bůhvíjakou aktivitu. Vyšetření na přítomnost karbofuranu platila kaplická radnice (stojí 5000 korun), návnadu zase hledala rojnice tamních myslivců. Policie vyslechla pár lidí z okolí, ale nedospěla ani do stadia odhadu typu možného pachatele. „Na mě to dělá dojem, že si ulehčují práci, protože podle nich nejde o nic vážného,“ vysvětluje situaci na místě František Turek.

A prostor pro dohady se dále rozšířil. „Pan Zelený má syna u policie, tak se přece nebudou hnát do vyšetřování,“ říká jeden z místních. To je ale vše – svoje jméno prozradit nehodlá, protože nechce mít s policií „problémy“.

Jako v Chorvatsku

„Bohužel v Česku se zatím ještě nikdy nepodařilo za trávení zvířat nikoho potrestat. Policie je laxní a lidé v obcích nespolupracují,“ s povzdechem říká ornitolog Zdeněk Vermouzek. Tento muž vede na internetových stránkách karbofuran.cz kampaň proti používání tohoto jedu a nabízí 77 tisíc korun odměny za dopadení traviče. „Policie hledá důvody, proč situaci neřešit, nesnaží se sama posílat uhynulá zvířata na vyšetření, přestože má povinnost vyšetřovat trestné činy včetně zajištění důkazů,“ říká Vermouzek. V postižených vesnicích podle něj často vědí, kdo za krutým zabíjením zvířat stojí, ale lidé se prostě bojí svědčit proti sousedům.

František Turek k tomu za Kaplici dodává další rozměry. „Řeka Malše ústí do nádrže Římov, která je zásobárnou pitné vody pro České Budějovice a okolí. Kdyby tam ten blázen vysypal pytel toho jedu, ještě by tu mohlo být krušno. Klidně by to mohli kvalifikovat jako obecné ohrožení.“

Zdeněk Vermouzek se v této situaci toužebně dívá na jih. „Když v Chorvatsku před čtyřmi lety otrávili 17 supů bělohlavých, zvedla se vlna veřejného odporu a policie našla pachatele do dvou dnů.“ A tady se možná dá vylovit i špetka optimismu. Český stát teď trávení zvířat přestává vnímat jako pytláctví, ale nálepkuje ho termínem „týrání zvířat zvlášť zavrženíhodným způsobem“. To znamená, že pachateli hrozí až pět let vězení a případu se místo kaplické služebny ujala kriminálka v Českém Krumlově. A tam se dějí věci. Okresní státní zástupkyně Jana Dudová, která případ dozoruje, naznačuje, že policie by mohla v budoucnu přikročit k domovním prohlídkám podezřelých osob nebo kaplický případ rovnou překvalifikovat na obecné ohrožení. „Zatím jsme ale na začátku vyšetřování,“ říká Jana Dudová.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].