Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Na ten film reagujeme špatně

Timothy Garton Ash
(1955) je britský politolog a historik, jeden z nejvlivnějších autorů dnešní doby. Je profesorem evropských studií Oxfordské univerzity a v posledním desetiletí se zabývá zejména transformací Evropy a Evropské unie.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Timothy Garton Ash

(1955) je britský politolog a historik, jeden z nejvlivnějších autorů dnešní doby. Je profesorem evropských studií Oxfordské univerzity a v posledním desetiletí se zabývá zejména transformací Evropy a Evropské unie. V českém překladu vyšly jeho knihy Spis, Dějiny přítomnosti a Svobodný svět – Amerika, Evropa a budoucnost Západu.

Až do chvíle, kdy píšu tento článek, nevyvolal fakt, že se po internetu šíří provokativní antiislámský film Fitna nizozemského populisty a poslance Geerta Wilderse, zdaleka tak násilné protesty, jaké provázely aféru kolem Rushdieho nebo dánských karikatur. Pokud to tak zůstane, je to svým způsobem pokrok.

Tři otázky

Mezitím si položme tři otázky o filmu, na který se může každý podívat, když na Googlu vyťuká slova „wilders+fitna“. První otázka zní: Má být pan Wilders za ten film zavražděn? To totiž požadovali demonstranti před nizozemskou ambasádou v Indonésii. Britský spisovatel Douglas Murray takový postoj suše glosoval slovy: „Řekni, že má víra je mírumilovná, nebo tě zabiju.“ Vážnější je, že ještě před vypuštěním filmu na web vyhlásila al-Káida fatvu a vyzvala všechny muslimy, aby Wilderse zabili, čímž znásobili ohrožení muže, který žil už předtím dnem i nocí pod ochranou.

Že Wilders nemá být za ten film zavražděn, je téměř zbytečné říkat. A…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].