Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Vstupem světového gigantu Müller na tuzemský trh odstartovala v Česku jogurtová revoluce. Summit NATO v Bukurešti schválil stavbu americké radarové základny v Brdech. Zdražil plyn.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Vstupem světového gigantu Müller na tuzemský trh odstartovala v Česku jogurtová revoluce. Summit NATO v Bukurešti schválil stavbu americké radarové základny v Brdech. Zdražil plyn. V ústecké zoo házel ošetřovatel kameny po medvědech a dostal za to vyhazov. 70 procent českých občanů se v průzkumu agentury GfK vyslovilo proti jakémukoli zakazování potratů. Chceme tím vyvolat debatu o neustálých zásazích do našeho soukromí, napsali němečtí hackeři, kterým se podařilo získat a pověsit k volnému stažení na internet otisk prstu německého ministra vnitra Wolfganga Schäubleho. Na základě ostrého protestu lidovců se Topolánkův kabinet rozhodl, že neuzná nezávislé Kosovo hned, ale až po květnových srbských volbách. Do vlády se vrátil Čunek. Na Strahově se za státní peníze porvali fanoušci Sparty a Slavie. Vyšlo najevo, že elektrárenská společnost ČEZ chystá zasypání vzácného mokřadu vedle jaderné elektrárny Temelín, jehož přísně chráněné obyvatele – hady, brouky a motýly – chce „přesunout jinam“; ekologické organizace firmu obvinily, že jí mokřad překáží v plánech na rozšíření atomového Temelína, ale ČEZ tuto domněnku odmítl. Meteorologové informovali občany, že jaro se vrátí koncem dubna. Ve snaze přilákat lidi ke sledování svých večerních zpráv zařadila televize Prima za zpravodajskou relaci ještě pětiminutovku „drbů ze společnosti“. Diváci o tyto informace mají zájem, což nám dokazuje například náš pořad Top 10, který má výbornou sledovanost, vysvětlil novou strategii vládců Primy její mluvčí Ladislav Pavlík. Nejlepším pedagogem pražského Gymnázia Jižní Město byl pro letošní rok v hlasování studentů a učitelů zvolen školník Zdeněk Buchal. Na dálnici za Brnem zatkli policisté dva kurýry vezoucí do Švýcarska 25 kilogramů heroinu. Česko navštívil lídr ruské demokratické opozice Garri Kasparov. Ministerstvo financí vyzvalo rodinu někdejšího sedláka Josefa Zejvala, aby ihned doplatil daň vyměřenou mu v roce 1954 komunisty, kteří mu ovšem předtím zabavili statek, takže on už neměl, čím daň zaplatit. To nás nezajímá, my jsme vázáni platnými předpisy, a pokud částka nebyla uhrazena, musíme ji vymáhat, reagoval na mediální vzkaz o absurditě Zejvalova případu mluvčí ministerstva Ondřej Jakob; šéf úřadu, ministr Miroslav Kalousek, ovšem poté prohlásil, že rodině nedoplatek odpustí. Vedení automobilky Tatra Kopřivnice oznámilo, že se do výroby vrací legendární Tatraplan. České aerolinie začaly létat do Štrasburku.

Vývojářská skupina hackerů iPhone Dev Team pověsila na web zprávu, že se jí podařilo „pwnout“ bestseller firmy Apple – iPhone, čímž se tento zázračný telefon stal prostě kusem železa, se kterým si jeho uživatel může bez ohledu na přání firmy Apple dělat, co chce – třeba na něm spustit linux. Superúspěšný Apple se prostě dostává do situace, kdy už si jeho výrobky nekupují jen zazobaní jupíci, kteří cálují a cálují a na nic se neptají, ale feťáci z internetu, kteří umí programovat líp než většina mozků ze Silicon Valley, komentoval z New Yorku pro Respekt historický průlom hackerů znalec tamní IT komunity Joe Kowalski. Majitelé Becherovky koupili Absolut vodku. Česká penze stoupla o 465 korun. Vyšlo najevo, že českou iniciativu Ne základnám, která protestuje proti stavbě amerického bezpečnostního radaru v Brdech, spoluzaložil někdejší komunistický rozvědčík a verbíř západních studentů pro spolupráci s StB Rudolf Převrátil (72). Foxconn koupil český FIC. Do opakovaného bezvědomí upadl v pražské nemocnici Motol čtrnáctiletý fotbalista Vojkovic, jehož při přátelském utkání zbil pěstmi do hlavy asistent trenéra konkurenčního týmu Chlumín za to, že hoch přinesl na kopačkách bláto z hřiště do šaten chlumínského hřiště. Pokud ho chtěl sníst, bude to přestupek; o trestný čin by šlo, kdyby ho předtím týral, charakterizovala policie právě vyšetřovaný případ ze zlínského Lukova, kde jeden z občanů, místní řezník, zlákal k sobě na zahradu sousedova psa, ubil ho železnou tyčí, stáhl z kůže a naporcoval ke konzumaci; majitel psa se po nálezu svého mrtvého přítele psychicky zhroutil. Vzhledem k vážným sporům o správnou organizaci koncertů se na společné turné nevrátili Golden Kids.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2008 pod titulkem Minulý týden