Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Objevy, objevy!

Cena pojmenovaná po karlovarské minerálce nemá v Česku konkurenci. Nejenže jako jediná zahrnuje veškerou zdejší knižní produkci, ale podařilo se jí celkem úspěšně proniknout i do médií – večer, kdy se vyhlašují vítězové, již tradičně vysílá Česká televize. Absolutní vítěz dostane 200 tisíc korun.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Třeba si to někdo přečte. (Historička Martina Lustigová) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Třeba si to někdo přečte. (Historička Martina Lustigová) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

„Jsem z toho vykolejená, překvapená. Absolutně jsem to nečekala.“Eliška Vlasáková (1943) odešla před sedmi lety do důchodu, do té doby pracovala jako klinická psycholožka. Loni jí nakladatelství Triáda vydalo autobiografickou prózu Jedním okem. Prošla skoro bez povšimnutí, to se teď ale změní: román byl nominován na cenu Magnesia Litera za prózu. Vlasáková není v šestém ročníku soutěže zdaleka jediným autorem, jehož jméno málokomu co řekne.

Cena pojmenovaná po karlovarské minerálce nemá v Česku konkurenci. Nejenže jako jediná zahrnuje veškerou zdejší knižní produkci, ale podařilo se jí celkem úspěšně proniknout i do médií – večer, kdy se vyhlašují vítězové, již tradičně vysílá Česká televize. Absolutní vítěz dostane 200 tisíc korun. Viděno zvenku, je to cena významná. Proto stojí za to pozorně sledovat, jaký je její skutečný dopad na českou literaturu a nakolik přesný obraz o naší scéně podává.

Ukázat cestu dál

Kategorie objev roku má letos místo předepsaných tří dokonce čtyři nominované. Básník Jonáš Hájek uspěl se sbírkou Suť, redaktorka Respektu Markéta Pilátová má ve hře román Žluté oči vedou domů a překladatel Petr Kučera je za román Orhana Pamuka Jmenuji se Červená nominován rovnou dvakrát, v kategoriích objev roku i překlad. Čtvrtý nováček je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].