Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zrádný svět kasin

Na počátku byly sázkařské dluhy ve výši deset tisíc dolarů. Když nad Danem Mahownym spadla klec, měl u svého zaměstnavatele manko deset milionů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: IMDB • Autor: Respekt
Autor fotografie: IMDB • Autor: Respekt

Na počátku byly sázkařské dluhy ve výši deset tisíc dolarů. Když nad Danem Mahownym spadla klec, měl u svého zaměstnavatele manko deset milionů. Příběh torontského bankovního manažera Případ Mahowny (2003), založený na skutečné kriminální kauze, největším individuálním finančním podvodu v historii Kanady, natočil britský rodák Richard Kwietniovski. Režisér měl předtím na kontě pouze ceněný festivalový hit Láska a smrt na Long Islandu, jakousi moderní variaci na Smrt v Benátkách, v níž se stárnoucí staromódní spisovatel v podání Johna Hurta bezhlavě zamiluje do mladého filmového herce a vydá se ho hledat do místa jeho bydliště na ostrově v New Yorku. Byla to filmová studie erotické posedlosti a téma nezdravé fixace rozvinul Kwietniovski i v rekonstrukci reálné kauzy z počátku osmdesátých let. Jedná se o místy až klinickou studii gamblerství.

Dana Mahownyho byste z podvodných finančních operací rozhodně nepodezřívali. Mladý expert v nepadnoucím obleku a s ošuntělou aktovkou nevypadá jako vzor reprezentativního bankéře. Ale dobrácká image jednoho z nejtvárnějších amerických herců současnosti Philipa Seymoura Hoffmana dokáže spolehlivě oklamat Mahownyho nadřízené i auditory dělající v bance namátkovou účetní kontrolu. Film stojí a padá s Hoffmanovým ponorem do duše introvertního hrdiny soustředěného plně na hráčskou vášeň. Kwietniovského režie vytváří takřka hmatatelný pocit paranoie, odraz mysli závislého člověka, který se před kolegy v práci snaží udržet masku spořádanosti. Prozrazují ho pouze drobná gesta, kterými si neuroticky posunuje brýle na nose, nebo skutečnost, že s blízkými málokdy naváže přímý oční kontakt.

Svět kasin režisér vykresluje s lyrickou melancholií jako svůdné, ale poněkud mrtvolné předpeklí. John Hurt hraje s psychopatickou uhrančivostí mefistofelovského šéfa hráčského doupěte v Atlantic City, který v chlapíkovi schopném za noc prohrát statisíce dolarů okamžitě vycítí dojnou krávu. Panoptikum postav doplňují černý bookmaker Frank Perlin (Maury Chaykin) a Mahownyho oddaná, pasivní partnerka Belinda (Minnie Driverová). Režisér ji obdařil nemožným účesem a ošklivými brýlemi, takže se dá mnohem lépe pochopit, proč hrdina dává přednost stolům se zeleným plátnem před její přítomností. Kwietniovski je ale vůbec v evokaci dobové atmosféry přelomu sedmdesátých a osmdesátých let důsledný. Působivý retrostyl je ale jen třešničkou na dortu přesvědčivého psychologického profilu nemocného člověka, který se propadá hlouběji a hlouběji do vod závislosti.

Vězeňský psychiatr se ho při pohovoru zeptá, jak by na škále od jedničky do sta ohodnotil vzrušení ze hry. Mahowny bez váhání vysloví maximální cifru. Nejvyšší vzrušení v životě mimo hazard pak ocení dvacítkou. Hoffmanův famózní herecký výkon a Kwietniovského chytrá režie dělají z nenápadného snímku jeden z nejpřesvědčivějších filmů, jaké kdy byly natočeny o zákulisí světa hazardu.

PŘÍPAD MAHOWNY

ČT 2, 12. 3., 20.30 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2008 pod titulkem Zrádný svět kasin