Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Stavět jaderné elektrárny, nebo nestavět?

Nucleotic: Roční produkce jediného tuzemského producenta této suroviny, státního podniku Diamo, byla loni 375 tun uranu, což z České republiky činí dvanáctého největšího těžaře na světě.

Nucleotic: Roční produkce jediného tuzemského producenta této suroviny, státního podniku Diamo, byla loni 375 tun uranu, což z České republiky činí dvanáctého největšího těžaře na světě. V čele největších dobyvatelů je Kanada a Austrálie. Zpracovaný uran odebírá především energetický holding ČEZ, který si z něj nechává vyrábět u ruské společnosti Tvel palivové tyče pro jadernou elektrárnu v Dukovanech. … Tolik k relevanci v celosvětovém měřítku. Znáte mnoho dalších oblastí, kde jsme 12. na světě? Podle jistých odhadů se dají ložiska znovu zprovoznit, případně odkrýt nová. Důl na Vysočině je nejhlubším fungujícím dolem v Evropě a podle jistých spekulací se ty pravé zásoby dají najít teprve v té hloubce a možná ještě hlouběji. Vše je však otázkou vývoje cen uranu a energií, ale i ropy a plynu a uhlí atd. atd.

Michael Nimral: Jsem proti výstavbě dalších jaderných elektráren, dokud se nezmění postavení ČEZ, dokud se nezmění úřad dohlížející na jejich bezpečný provoz, dokud se nevyřeší bezpečné ukládání odpadu a dokud neproběhne seriózní veřejná diskuse, v níž bude zváženo, cože nám to stojí za rizika a problémy s jejich provozem spojené.

P. S.: Do té doby snad už vědci dokážou zvládnout „fúzi“.

Jarda: Není možné udržet stav současné civilizace bez růstu přísunu energie. Jediný způsob, jak vyrobit dostatek energie, je jaderná energetika.

Jirka P.: Nejsem právě přítelem jaderné energetiky, ale je skutečností, že v současné fázi rozvoje v této oblasti (a prudce se zvyšující spotřeby elektrické energie) je to snad jediné rozumné řešení. Uhlí má své obrovské ekologické nevýhody a alternativní zdroje na našem území fakticky neexistují (navzdory šílené propagaci fotočlánků, biopaliv, větrníků a jiných nesmyslů). Dá se jen doufat, že časem se zvládne nějaký jiný způsob výroby elektřiny, ale skepticky uvažuji, že je to otázka přinejmenším několika desetiletí.

WWW.RESPEKT.CZ/DISKUSE-PREHLED.PHP

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 1/2008 pod titulkem Stavět jaderné elektrárny, nebo nestavět?