Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tichý Kanaďan v Praze

Tak k nám ze Švédska zase dorazily gripeny. Tentokrát formou televizní reportáže o úplatcích při jejich prodeji a s žádankou o pomoc při policejním vyšetřování celého obchodu.

Fotografie: Tohle někomu přijde draho. (JAS-gripen v akci) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Tohle někomu přijde draho. (JAS-gripen v akci) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Tak k nám ze Švédska zase dorazily gripeny. Tentokrát formou televizní reportáže o úplatcích při jejich prodeji a s žádankou o pomoc při policejním vyšetřování celého obchodu. Švédská spojka tak oživila staré rány. Do centra pozornosti se díky ní dostal polozapomenutý příběh nákupu stíhacích letounů, kolem něhož svého času planuly velké vášně a černá podezření, ale když policie a justice odmítly hnout prstem, všechno postupem času „samo od sebe“ utichlo. Teď naděje, že se dozvíme pravdu, opět vzrostla.

Bez stíhaček nelze žít

„Obrátily se na nás švédská i britská policie se žádostí o prověření některých účtů,“ potvrzují zástupci tuzemské protikorupční policie. Pod tímto lakonickým sdělením se skrývá pokus zahraničních detektivů zjistit bankovní cesty a konta, na kterých mohl skončit balík peněz vydaný švédsko–britským zbrojařským konsorciem BAE Systems/Saab na úplatky a lobbování za nákup gripenů pro českou armádu. Přesná částka není jasná. Hovoří se o sedmi stech milionů (podle pár let starého zjištění tuzemských médií) nebo až o třech miliardách českých korun (podle švédské televize).

Současná exploze zájmu o stíhačkový obchod je novou křižovatkou na dlouhé cestě. První dokumentovatelné zmínky o zájmu prodat české armádě gripeny najdeme už v roce 1997. Tuzemská média upozornila na londýnskou schůzku dvou vysokých manažerů BAE, dvou českých diplomatů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].