Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Putinova nová strategie

Ruský prezident Vladimir Putin znovu ostře kritizoval zahraniční politiku USA. Dokonce se hovoří o druhém kole studené války. Je tomu tak?

Ruský prezident Vladimir Putin znovu ostře kritizoval zahraniční politiku USA. Dokonce se hovoří o druhém kole studené války. Je tomu tak?

Dikce ruského prezidenta na mnichovské konferenci o globální bezpečnosti z 10. února vskutku jako by vracela posluchače do dob již dávno minulých. Pomíjela téměř vše, co bylo ze strany Západu, zejména NATO, ve prospěch vzájemného porozumění s Ruskem, překonávajícím neblahé sovětské dědictví, učiněno.

Jako by nebylo vzájemných konzultací prostřednictvím Rady NATO – Ruská federace, jako by nebylo řady jednání, jako by nebylo mnohých již realizovaných aktivit, umožňujících Rusku díky pomoci USA vypořádat se s riziky zastaralých jaderných hlavic, vyřazených atomových ponorek a podobně. Vše zapomenuto. Rozšiřování Severoatlantické aliance zkrátka ohrožuje ruské národní zájmy a protiraketový systém, na němž hodlají participovat Česká republika a Polsko, je sice nesmyslný, zbytečný a neefektivní, ale ruské bezpečnostní zájmy ohrožuje i on. Rusko nebude mlčky přihlížet, varoval prezident Putin, připraví a uskuteční asymetrickou odvetu. Vlastně ji již připravilo. Ruské moderní mezikontinentální rakety TOPOL-M jsou schopny překonat jakoukoli dosud známou protiraketovou obranu a budou dále zdokonalovány.

A také proti výhradám, že snad v Rusku není dost demokracie, se prezident Putin ohradil a požadavky EU, aby se Rusko smluvně zavázalo dostatečně dlouhodobě plnit své závazky v dodávkách energetických…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].