Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Rusko už nemá nepřátele

Několik dnů po volbách do ruské Státní dumy zavítala do Prahy elegantní Francouzka Hélène Carrère d´Encausse (78) s přednáškou „Rusko mezi Evropou a Asií“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Hélène Carrère d´Encausse - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Hélène Carrère d´Encausse - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

HÉLÈNE CARRÈRE D’ENCAUSSE

(*1929, Paříž)
Pochází z kosmopolitní gruzínsko-německé rodiny. Po studiu historie se specializovala na dějiny Ruska. Vyučovala historii na Sorbonně, v Institutu politických studií i na mnoha zahraničních univerzitách. Od roku 1994 je rovněž poslankyní v Evropském parlamentu, posledních osm let pak prezidentkou Francouzské akademie, jedné z nejstarších a nejprestižnějších institucí Francie. Je vdaná, má tři děti.

Několik dnů po volbách do ruské Státní dumy zavítala do Prahy elegantní Francouzka Hélène Carrère d´Encausse (78) s přednáškou „Rusko mezi Evropou a Asií“. Poslankyně Evropského parlamentu a prezidentka prestižní Francouzské akademie se v historii Ruska a detailech ostře sledovaných voleb orientuje jako málokdo: o dějinách Ruska vydala přes dvacet odborných publikací a v jedné z nich už před 30 lety předpověděla zánik Sovětského svazu (i když ho přičetla demografickým, a ne ideologickým důvodům). Při hodnocení ruských voleb říká, že Vladimir Putin je dnes navzdory auře neporazitelnosti slabší než před osmi lety.

Jeho soupeři však možná nečíhají jen na politické scéně.

Lze s trochou nadsázky říct, že po posledních parlamentních volbách v Rusku je politický systém Vladimira Putina, který jeho příznivci nazývají suverénní demokracií, posílen „na věčné časy“?…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].