Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Vaše otázky.

Na pražském hlavním nádraží probíhá rozsáhlá rekonstrukce, čímž se zmenšila plocha, kde mohou cestující čekat na spoj.

Na pražském hlavním nádraží probíhá rozsáhlá rekonstrukce, čímž se zmenšila plocha, kde mohou cestující čekat na spoj. Chápu, že po dobu rekonstrukce se sníží komfort cestujících. Nechápu ale, proč bylo do zmenšené plochy přemístěno rozsáhlé centrum výherních automatů. To mi v situaci, kdy si lidé nemají ve špičce kam sednout, přijde jako naprostý výsměch cestující veřejnosti. Je to také výsměch deklarovaným snahám učinit z nádraží důstojný prostor, do něhož se nebudou stahovat problematičtí jedinci. A tak by mě zajímalo, kdo o přesunu dosud „bokem“ umístěných automatů rozhodl? Jak si vůbec ČD představují využití nádraží po rekonstrukci? Budou hrací automaty ve veřejných prostorách nádraží i v budoucnu?

Milan Kasimír, Čelákovice

Ptali jsme se Radka Joklíka z odboru komunikace Českých drah a tiskového mluvčího společnosti Grandi Stationi Martina Hamšíka.

O přesunu hracích automatů na hlavním nádraží rozhodl podle Radka Joklíka odbor majetkového podnikání Českých drah, protože „z organizačních důvodů nebylo možné zajistit jiný náhradní prostor“. Na všech nádražích ČD provozuje hrací automaty společnost Happy Day. Podle Českých drah se jedná o prověřenou firmu, se kterou mají dráhy uzavřenou dlouhodobou smlouvu. Podle nich společnost Happy Day přispívá na kamerový systém a podílí se na úklidu a ostraze nádraží. „České dráhy,“ říká Radek Joklík, „berou provozování hracích automatů jako běžnou podnikatelskou činnost, která ničemu nevadí.“

O budoucím využití komerčních prostor na hlavním nádraží už nebudou rozhodovat České dráhy, ale společnost Grandi Stazioni, která nyní nádraží rekonstruuje. Společnost má ambici vytvořit takové prostředí, které bude sloužit nejen cestujícím, ale přitáhne i lidi žijící a zaměstnané v centru města. Na volné ploše plánuje kavárny, knihkupectví, banky a obchody s luxusním zbožím. O budoucnosti hracích automatů nicméně společnost jasno zatím nemá. „Jestli a kam je umístíme, je otázka. Na rozhodnutí je zatím dostatek času,“ tvrdí mluvčí Martin Hamšík.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].