0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Z kraje3. 11. 20073 minuty

Tudy cesta nevede

Hejtman Středočeského kraje Petr Bendl má problém.

Fotografie: Tak tady stálo na sedm set slovanských chýší. (Archeolog Martin Kuna na místě nálezu) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Tak tady stálo na sedm set slovanských chýší. (Archeolog Martin Kuna na místě nálezu) - Autor: Bartoš Günter
Fotografie: Tak tady stálo na sedm set slovanských chýší. (Archeolog Martin Kuna na místě nálezu) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Hejtman Středočeského kraje Petr Bendl má problém. Výstavba silnice, která má propojit Roztoky u Prahy s metropolí, se už několik měsíců nepohnula ani o píď a řešení je zatím v nedohlednu. Každý den zdržení přitom stavbu za dvě stě padesát milionů prodražuje. Tentokrát za tím ale nestojí – jak si stavbaři často stěžují – spory s ochránci životního prostředí. Silničáře zastavili staří Slované. Respektive nález jejich bývalého sídliště, které co do velikosti nemá ve světě obdoby.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Slovanská megapole

„O zdejším slovanském osídlení víme už od osmdesátých let,“ říká archeolog Martin Kuna, který nás provází po úzkém pásu země mezi Vltavou a železniční tratí. Právě tudy budoucí silnice povede. Po chvíli chůze narážíme na čtvercové jámy – odkryté základy bývalých středověkých obydlí. Archeologové už je prozkoumali a spolupráce se silničáři při tom prý byla výborná. Jak se ale během výzkumu ukázalo, skutečný počet bývalých slovanských chýší vysoko přesahuje ty nejodvážnější odhady. A nastaly potíže.

„Čekali jsme, že objevíme sto domů,“ vzpomíná Kuna na naděje svého týmu. „A kolegové si přitom ťukali na čelo.“ V Česku se totiž až dosud našlo maximálně deset slovanských obydlí pohromadě. Avšak jak stavební stroje postupně odkrývaly zeminu, nalézali udivení vědci důkazů o osídlení stále víc. „Ve skutečnosti je tady těch obydlí okolo sedmi set,“ odhaduje Kuna. Proč žilo v těžce přístupném vltavském údolí tolik lidí najednou, zůstává pro archeology záhadou. Nic podobného nikdo nikdy neobjevil. Archeologové zatím jenom s nadsázkou říkají, že se u Vltavy zřejmě usídlila družina praotce Čecha.

Sekli se o polovinu

Fenomenální objev ale příliš nenadchl úředníky Středočeského kraje. Kraj totiž musí podle zákona archeologický výzkum platit – jako investor stavby silnice. Neočekávané nálezy přitom výzkum prodražily. Sedm milionů od kraje už archeologové utratili a od té doby žádají další čtyři. „Nedá se nic jiného dělat. I pro nás je to naprosto výjimečná situace,“ říká Kuna. Z krajského úřadu však přichází stále stejná odpověď: nedáme, protože nemáme. „Položku, ze které financujeme takové výzkumy, jsme prostě vyčerpali,“ říká tiskový mluvčí úřadu Martin Kupka. A hejtman Bendl netají svoje rozčilení: „Chápu, když se někdo v kalkulaci rozpočtu sekne o deset procent. Ale tady se sekli skoro o polovinu!“ Celý spor tak má zatím jediný výsledek: archeologové zastavili výzkumy, a tím pádem stojí i stavba nové silnice. Ta se podle zákona může naplno rozběhnout až poté, co vědci dokončí svoji práci.

V poslední době se přece jen začal rýsovat příslib budoucího řešení. Ministr kultury Václav Jehlička krajským úředníkům po několika urgencích slíbil, že další průzkumy zaplatí z rozpočtu svého úřadu. Jen s tím se ale středočeský hejtman Petr Bendl nehodlá spokojit. Chce prosadit změnu památkového zákona. „Stát by měl mít pro podobné případy trvale vyčleněnou rozpočtovou rezervu,“ říká. Archeolog Martin Kuna souhlasí: zákon podle něj není jasně formulovaný. „Ale princip, že kdo památky ničí, má zaplatit jejich záchranu, tak ten se musí zachovat,“ dodává.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].