Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Neporazitelní

Dva týdny poté, co na ulicích největšího barmského města Rangúnu demonstrovalo sto tisíc lidí proti vojenské juntě, je ve východoasijské despocii „klid“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Dva týdny poté, co na ulicích největšího barmského města Rangúnu demonstrovalo sto tisíc lidí proti vojenské juntě, je ve východoasijské despocii „klid“. Vojáci postříleli neznámý počet demonstrantů a pozatýkali neznámý, podle všeho značný počet mnichů a nespokojenců vůbec. Internet už zase občas běží, zátarasy se pomalu vytrácejí, do některých svatyň se dá zase i vstoupit. Kláštery jsou stále obležené vojáky, a co se v nich děje a co se děje pozatýkaným mnichům, kteří někam zmizeli, nikdo neví. Po ulicích jezdí během zákazu vycházení vojenská auta a z tlampačů zní: „Máme fotografie. Budeme zatýkat.“ Na nádražích v Rangúnu jsou podle svědectví vidět desítky či stovky bezprizorných mladých mužů v mnišských rouchách, kteří se snaží z města uprchnout, ale nemají jak. Ze strachu je nikdo nechce ani nechat nasednut do autobusu.

Jak je to vůbec možné? Viděli jsme zoufalé povstání lidí doslova v přímém přenosu. Jen málokdy panuje ve světě taková shoda na tom, na čí straně je pravda – na rozdíl třeba od Kuby se v případě Barmy shodnou americké The New York Times s českými Haló novinami. Přesto se v tuto chvíli zdá, že demonstrující v čele s mnichy prohráli. Naposledy se proti vraždící, mučící, drancující a znevolňující vojenské diktatuře vzchopili v roce 1988, tedy skoro před dvaceti lety. Čeká je po krátkém vzepětí dalších dvacet let otroctví? Jak může něco takového svět…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].