0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Eseje22. 9. 20074 minuty

Konečně čas na štrúdl

Ti, kdo vždy tušili, že ďábel hledající oběť, již by posedl, si přednostně vybírá ze slabých žen, přesněji jejich slabých mozků, jsou zřejmě rádi, že jejich podezření se naplňuje.

Thea Dornová
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Thea Dornová

(1970) je spisovatelka, žije v Berlíně. Její kriminální příběhy získaly kromě jiného cenu Deutscher Krimipreis. Poslední román Die Brut (Havěť), která vyšla v roce 2004, vypráví o utrpení moderní ženy – matky. V roce 2006 vydala knihu esejů o budoucnosti žen. Thea Dornová je také moderátorkou v talk show o knihách ve veřejnoprávní televizi SWR.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Ti, kdo vždy tušili, že ďábel hledající oběť, již by posedl, si přednostně vybírá ze slabých žen, přesněji jejich slabých mozků, jsou zřejmě rádi, že jejich podezření se naplňuje. Také by to vysvětlovalo, proč bývalá moderátorka, která se na své osobní webové stránce chlubí účastí na akci Nahlas proti nacistům, teď vychválila třetí říši za to, že se v ní „podporovaly hodnoty jako rodina, děti a mateřství“. Jedním z nejstabilnějších rétorických prahů v této zemi je – ještě pořád – začínat věty o třetí říši slovy: „Všechno nebylo zas tak špatné…“Na otázku, zda je to opravdu ďábel, kdo rajtuje na Evě Hermanové, respektive který z nich, odpoví jen exorcista. Jako mnohem zajímavější se mi jeví otázka, co za ďábla vstoupilo do hlav odpovědných v Norddeutscher Rundfunk, že tak trpělivě snášeli publicisticko-rétorické figury moderátorky svých kvizů a talk show. K pochybnostem, zda se jejich televizní hvězda myšlenkově ještě…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc