Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Polemika

ČEZ: jde o firmu, či stát?

Respekt se v prvním poprázdninovém čísle se změněnou grafickou podobou rozhodl věnovat společnosti ČEZ, ale příliš se to nepovedlo.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ:

Respekt se v prvním poprázdninovém čísle se změněnou grafickou podobou rozhodl věnovat společnosti ČEZ, ale příliš se to nepovedlo. Text Pod vládou ČEZ je plný zkreslení a nepravd. Autoři si vytvořili jiný ČEZ, který neznám. Psychologové by jistě vysvětlili přirozenou podezřívavost vůči velkým a úspěšným. Ruku v ruce s tím jde domněnka, předsudek o moci a vlivu. Z ČEZ skutečně za několik posledních let vznikl fenomén, který málokoho nechá chladným, ale ti, co chtějí mít skutečně „respekt“, by se měli pídit po faktech a nepodléhat domněnkám a předsudkům.

Autoři článku použili k napadení společnosti ČEZ například tvrzení, že „ČEZ zatím nevyplácí dividendy“, a tak stát nemá žádný efekt z 67% podílu v ČEZ. ČEZ již po šest let dividendy stabilně vyplácí. Za celou dobu na dividendách státu vyplatil 24,5 miliardy korun. ČEZ je také zdaleka největším přispěvatelem do státní kasy, i co se týče dalších daní a poplatků. Jen na dani z příjmu již odvedl 60 miliard korun.

Autoři také tvrdí, že od roku 2001 jsou členové dozorčí rady stejně jako celé vedení firmy zapojeni do motivačního programu, v jehož rámci mají opci na akcie. „To znamená – čím víc porostou ceny akcií, tím víc vydělají.“ Ve skutečnosti byl opční program pro členy dozorčí rady zrušen již v roce 2005 a v článku zmiňovaný náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner nepobírá za členství v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].