Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Příliš mnoho práce

Rezervoár nevyužité pracovní síly je obrovský, tato tvořivá energie má ale o svém využití úplně jiné představy než zaměstnavatelé.

Hrozivé ideje sociálního inženýrství nehlásá jen levice. Nikdy není nic tak, jak by si trh přál. Jednou je nezaměstnaných v Česku moc, jako třeba na přelomu tisíciletí, kdy ekonomika prožívala očistu z finanční a bankovní krize konce devadesátých let. Jindy je lidí bez práce zase málo, jako právě teď, kdy si zaměstnavatelé stěžují na to, že nemají lidi, protože těch, kteří skutečně hledají práci, je stále méně; anebo si kvůli oprávněnému „pocitu nedostatkovosti“ – najednou a nečekaně sebevědomě – říkají o „nehorázné“ peníze. A dříve snadno zaplatitelná pracovní síla se zdá být nečekaně drahá.

Socialistická pravice

V Česku je v současnosti nejvíce pracovních míst v historii (133 tisíc). Od začátku roku získalo práci téměř sto tisíc nezaměstnaných, z toho více než polovina pochází z kategorie lidí, kteří práci neměli víc než rok. Bez práce je ale stále 373 tisíc obyvatel, tedy šest a půl procenta ekonomicky aktivního obyvatelstva. Proč tedy takové nářky, když firmy mají pořád kde brát? Odpověď je triviální: protože současné potřeby pracovního trhu se nekryjí s potřebami nezaměstnaných, kterým ke spokojenosti překvapivě nestačí prostý fakt, že budou mít práci.

Rezervoár nevyužité pracovní síly je obrovský, tato tvořivá energie má ale o svém využití úplně jiné představy než zaměstnavatelé. Většina průmyslových podniků volá po dělnických a odborně-

 -technických profesích…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].