Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Na stopě Přemka Podlahy

Fotografický obraz pozoruhodného světa českých chatařů se dočkal knižního vydání.

Fotografický obraz pozoruhodného světa českých chatařů se dočkal knižního vydání.

„Naše krajina trpělivě dovoluje lidem, aby si v ní vyhráli, jako fenka nechává štěňata, aby ji trýznila a mile očuchávala.“ Touto formulací osvětluje šestatřicetiletá fotografka Veronika Zapletalová svou fascinaci tím, že Češi ve dvacátém století tuto krajinu zaplnili chatovými osadami, aniž jí to nějak zvlášť ublížilo. Asi jako když si hrající si psík omylem uleví na parketách: následky nepovedené taškařice se v případě potřeby dají jednoduše odstranit.

Fotografický cyklus Chatařství z roku 2003, s nímž už někdejší studentka Kurta Gebauera na pražské VŠUP projela pěkný kus světa, nyní vychází v knižní podobě bohatě doprovozený teoretickými texty.

Nezbyl vám sud od piva?

Na výtvarné scéně Zapletalová prorazila na sklonku devadesátých let se svým předcházejícím souborem Rourouni: s fotoaparátem prochodila zlínský Svit, aby zdokumentovala, jak se po Baťových halách plazí nevzhledné roury vzduchotechniky, které byly na puristické budovy přidány za socialismu jako jakési červovité nádory. K chatám Zapletalová nepřistupuje zdaleka tak kriticky. Nejsou pro ni žádným vředem na tváři přírodního terénu. Ostatně soustavně se jimi začala zabývat v obavě, že je z lesů, luk a strání časem vytlačí mnohem odpudivější podnikatelské baroko, kterým je nahradí zbohatlí majitelé.

Před šesti lety dostala od Klubu českých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].