Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Berme ty vyhrůžky vážně

Luboš Dobrovský (75) je novinář a politik. Začínal v Československém rozhlase, pracoval v Literárních novinách, Plameni a v době normalizace i v nejrůznějších dělnických profesích.

Fotografie: Luboš Dobrovský - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Luboš Dobrovský - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Luboš Dobrovský (75) je novinář a politik. Začínal v Československém rozhlase, pracoval v Literárních novinách, Plameni a v době normalizace i v nejrůznějších dělnických profesích. Po roce 1989 byl mluvčím Občanského fóra, vyjednal odsun sovětských vojsk z Československa, vedl Kancelář prezidenta republiky Václava Havla, byl velvyslancem v Rusku a ministrem obrany. O dění v Rusku se stále živě zajímá a píše o něm do odborných publikací či přednáší doma i v zahraničí.

Donedávna se zdálo, že Vladimir Putin je největší přítel Západu a kamarád prezidenta Bushe či kancléře Schrödera. Dnes komentátoři píší o návratu ke studené válce nebo o její inscenaci. Souhlasíte s nimi?

Od prvního okamžiku, kdy se Putin v roce 1999 objevil jako významná osobnost na politické scéně a byl jmenován premiérem, jsem z něho neměl nejlepší pocit. První pochyby o něm lze ale hledat už v době, kdy tento někdejší pracovník KGB nastoupil do její následnické organizace FSB jako šéf. Už tenkrát bylo podezřelé, že se člověk s takovou minulostí dostává do významných pozic. Později se ukázalo, že kontinuita represivních orgánů SSSR je v Rusku jaksi samozřejmá. Jak organizačně, tak personálně.

Zvláštní je, že tenhle nepříjemný pocit neměl Západ. Jak dnes vůbec Rusko vnímá?

Západ byl ovlivněn rozhodným nástupem Jelcinovým, který vzbuzoval naději na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].