Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Řízky z klonů

Obědváte a váš hostitel vám řekne, že jíte maso klonovaného zvířete. Vaše zdraví to neohrozí, přesto existuje několik důvodů, proč vám v tu chvíli může sousto zaskočit.

Obědváte a váš hostitel vám řekne, že jíte maso klonovaného zvířete. Vaše zdraví to neohrozí, přesto existuje několik důvodů, proč vám v tu chvíli může sousto zaskočit. Klonování kvůli efektivnější výrobě řízků by se mělo zakázat, řeknete si možná – třeba proto, že to není metoda, která by byla ke zvířatům příliš šetrná. Jenže to nejsou ani jiné metody chovatelů, namítne hostitel.

A někdy je to ještě složitější: v tělech klonovaných a zároveň geneticky upravených zvířat vznikají některé nedostatkové léky, získávají se z jejich mléka. První se již brzy objeví na trhu. Máme zakázat klonování i v tomto případě? A jak se postavit k informaci, že v Británii vytvořili vědci klonované lidské embryo kvůli lékařskému výzkumu?

Žádné jednoduché odpovědi nelze nabídnout. Řešení přesto existuje: než v Británii povolili klonování lidských buněk pro výzkumné účely, sestavili komisi, která o tom dlouho jednala. Byli v ní nejen genetici a lékaři, ale také zástupci církve a odborníci na etiku. Komise nakonec parlamentu doporučila, aby příslušný zákon schválil. Tento model by měl být inspirací i pro ostatní země.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2007 pod titulkem Řízky z klonů