Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Hrubého ručník v ringu

Češi poběží svůj první maraton evropského předsednictví už za dva roky. Minulý týden však překvapivě hodil ručník do ringu trenér vybraný tak, aby přežil vládní turbulence, které nás ještě čekají.

Fotografie: Dřinu a odpovědnost bez pravomocí? Děkuji, nechci. (Hrubý) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Dřinu a odpovědnost bez pravomocí? Děkuji, nechci. (Hrubý) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Když chcete poprvé zaběhnout maraton, musíte začít trénovat dlouho dopředu. Češi poběží svůj první maraton evropského předsednictví už za dva roky. Minulý týden však překvapivě hodil ručník do ringu trenér vybraný tak, aby proháněl ministerské úředníky a taky aby přežil vládní turbulence, které nás ještě čekají. Nahradil ho jiný trenér, jehož budoucnost je velmi nejistá. V příběhu uspávajícím běžného čtenáře – aby taky ne, když jde o vládního úředníka a obecně nesrozumitelný pojem jako předsednictví EU – se však rojí zajímavé otázky. Třeba způsobem a jaké lidi si naše politické elity na klíčové funkce vybírají, když se tam ani neohřejí?

Bez křesla se neobejdu

O tom, že se chystá odstoupit vládní tajemník pro koordinaci českého předsednictví EU Zdeněk Hrubý, se v diplomatických kruzích šeptalo už nějakou dobu předtím, než k tomu došlo. „My jsme o tom spolu mluvili na obědě už před Vánocemi,“ říká bývalý ministr zahraničí a nově vicepremiér pro Evropu Alexandr Vondra, který Hrubého na podzim vybral a teď po něm převzal agendu. Celá věc tím dostává absurdní nádech – Hrubý po Novém roce do funkce oficiálně nastoupil, a přitom už věděl, že v ní skončí.

Ještě podivnější jsou důvody, proč se nový tajemník rozhodl odejít – Zdeněk Hrubý odešel, protože v nové vládní sestavě nedostal ministerské křeslo. Na žádost Respektu o rozhovor nereagoval,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].