Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Čeká nás léto lásky?

Nový rok vyvolává i u internetových odborníků věštecké choutky. A jsou plné optimismu.

Nový rok vyvolává i u internetových odborníků věštecké choutky. A jsou plné optimismu. Stránka InformationArchitects.jp dokonce tvrdí, že letošní rok bude internetovým létem lásky. Co tedy můžeme očekávat od roku 2007?

Nejčastější scénář počítá s tím, že se na internet přesunou programy, které nyní máte ve svém počítači. Když třeba chcete napsat text, spustíte si dnes nainstalovaný program, jako je například Word. Tomu prý bude konec. V průběhu roku se totiž čím dál víc lidí přesune ke službám, které nevyžadují žádnou instalaci, jelikož už „visí“ na webu. Prostě se jednoduše přihlásíte na stránku (jako byste si otevírali e-mail) a začnete psát.

Co je na tom revolučního? Ke svým textům uloženým na vašem adresáři se díky tomu dostanete odkudkoli, stačí jen mít přístup na internet. Ale hlavní výhoda spočívá v něčem jiném. Pokud jste dříve s někým pracovali na společném textu, museli jste si složitě vyměňovat e-maily s každou další změnou. Pokud ale bude článek viset na webu, můžete ho vylepšovat společně v úplně stejnou dobu a text budete mít stále před sebou: všechny změny se automaticky archivují a každou novou úpravu v textu lze snadno zvýraznit, což spolupráci zásadně usnadňuje.

Takové služby už nějakou dobu existují, ale stále čekají na své masové rozšíření. Jejich příkladem je web docs.google.com, který nahrazuje kancelářské programy jako Word nebo Excel od Microsoftu. Rok 2007 tak bude svědkem i velkého boje dvou firem, které původně pracovaly v jiné oblasti: Googlu a Microsoftu. Server InformationArchitects.jp k tomu uvádí: „Důvodem přetrvávajícího monopolu Microsoftu je, že všichni používáme Word a Excel.“ Pokud to přestane platit, pozice Microsoftu bude velmi zranitelná.

Přesun programů z našeho počítače na webové stránky úzce souvisí s dalším očekávaným posunem. Rok 2007 bude rokem spolupráce. Bude pokračovat rozmach služeb, které umožňují setkávání a kooperaci profesionálů i amatérů. Stále více lidí si bude vyměňovat své fotografie, videa, písně, texty, nápady, kontakty, zkušenosti, tipy a vtipy po internetu.

Vizí o dalších zaručených změnách v letošním roce je celá řada. Chris Anderson, autor vlivné knihy Long Tail (Dlouhý ocas), věří, že vítězem roku 2007 bude internetové video. Očekávání jsou opravdu obrovská: vždyť před pár měsíci koupil Google službu pro sdílení videa YouTube za 1,65 miliardy dolarů. Anderson odhaduje, že letos někdo vymyslí systém, jak do internetového videa procpat inteligentní reklamu. A to bude teprve boom. Podle InformationArchitects.jp tento přesun k webu už letos pohřbí první tradiční televizní stanice.

Podle dalších odborníků nám svět ještě více zvirtuální. Stále více našich aktivit se přesune do virtuálních her a světů, jakým je populární SecondLife. Do SecondLife budeme běžně chodit na přednášky, koncerty, za přáteli nebo novinkami.

Některé věštby jsou úmyslně provokativní. Uznávaný technologický magazín Wired přišel s divokými předpověďmi, v nichž například věští, že první velký deník ukončí svou skomírající tištěnou verzi a bude vycházet jen na webu.

A jiná očekávání jsou vysloveně negativní. John Battelle, zkušený novinář a podnikatel, tipuje, že alespoň jedna velká firma zažije ohromný průšvih s bezpečností dat svých uživatelů: buď uniknou důvěrné informace, které prozrazujeme své oblíbené stránce, nebo se dokonce dostanou na povrch údaje, o kterých jsme ani nevěděli, že je o nás někdo sbírá.

Těžko říct, které věštby se splní. Už teď ale s jistotou víme, jaký také bude rok 2007. Bude extrémně upovídaný a hravý. Skoro dvacet tisíc internetových zaručených předpovědí o tom, co nás čeká v roce 2007, je toho dobrým důkazem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2007 pod titulkem Čeká nás léto lásky?