Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Penzijní třesk na obzoru

Která země má nejlepší důchodový systém? Přesně tak se zeptal Andrew Clark z Velké Británie v nedávné on-line debatě na stránkách ekonomické organizace OECD.

Důchodová reforma je nutná, odhodlání a plány politiků zatím nejasné. Už brzy ale budeme vědět víc.

Která země má nejlepší důchodový systém? Přesně tak se zeptal Andrew Clark z Velké Británie v nedávné on-line debatě na stránkách ekonomické organizace OECD. Nikdo z čtveřice odpovídajících expertů se dlouho k odpovědi neměl a nakonec utrousili: „To je ošidná otázka.“ Vzápětí vysvětlili, že záleží na tom, jaká kritéria si zvolíme. „Jde nám o systém, kdy penze co nejvíce odpovídají bývalému platu? Pak jsou správným řešením příklady Řecka nebo Lucemburska. Ty jsou ale z pohledu státu mnohem hůře finančně udržitelné. Nebo nám jde o systém, který se nejlépe postará o chudé? Pak preferujme rovný důchod jako v Irsku, Novém Zélandu nebo základní britský důchod. Nebo nám jde o co největší rozložení penzijního příjmu? Pak si vede nejlépe Švédsko, kde penzisté mají pět různých zdrojů příjmu.“

Na „ošidnou“ otázku se nyní bude snažit odpovědět i politická komise k české důchodové reformě. Že je situace opravdu vážná, ilustruje najmenování těžkých politických vah. Vedle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase zasedne liberál Vlastimil Tlustý. Proti nim sociální demokraté Zdeněk Škromach a Bohuslav Sobotka. Mezi nimi budou pendlovat lidovci a zelení. Jako kůl v plotě si zřejmě v komisi budou připadat komunisté, kteří jako jediní dosud potřebu reformy stávajícího důchodového systému neuznávají.

Jenže jako se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].