Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Novinky

Nové knihy

Egon Bondy: Hry, Akropolis, 296 stran

Od podzimu roku 1968 do jara 1971 napsal Zbyněk Fišer dvanáct apokalyptických hříček pro scénické provedení. Realizovala se jen jedna, hra Nic jsem si nemyslel si v režii Radima Vašinky v těsně přednormalizačním čase odbyla kolem pěti repríz v Orfeovi na Malostranském náměstí v Praze. Zbylé texty zůstaly dlouho ležet ladem, až letos je v projektu Bouda Bondy oživilo Národní divadlo (více o inscenaci v tomto čísle na str. 24) a nyní i tato publikace.

René Daumal: Mugle – Mugl, přeložil Jakub Hlaváček, Malvern, 75 stran

„Starý Mugl odpočíval na polštářku rtuti; duhovky jeho očí znenadání zaplnila křídla vážek a ony vzlétly, aby se ztratily v záhybech věcí; nahradily je jiné, jež také vzlétly a v jeho očích mrtvé luny zněly bzukotem cínových včel.“ René Daumal (1908–1944), jeden ze zakladatelů literární skupiny Vysoká hra, tento text o střetu jistého mladíka se svým zestárlým alter egem Muglem napsal jako osmnáctiletý. České vydání obsahuje i francouzský originál.

Zápisky z mrtvého ostrova – kubánská skupina Diáspora(s), přeložil Petr Zavadil, Agite/Fra, 216 stran

Kubánský undergroundový literární časopis Diáspora(s) vznikal v letech 1997–2002 jako samizdat. Dnes už jeho aktéři většinou raději žijí mimo Castrův diktátorský ostrov nesvobody. „Jak už víme, uskutečnit v zemi, kde soukromí téměř neexistuje, literární projekt, je teroristický čin. A z tohoto teroru, který nebyl namířen jen proti ideologickému despotismu kubánských politických úřadů, ale i proti kánonu, literární tradici, castrovským čachrům s historií a proti většině našich současníků…, jsme se živili,“ vzpomíná v doslovu antologie básník Carlos A. Aguilera, který emigroval do Drážďan.

J. R. R. Tolkien: Húrinovy děti, přeložila Stanislava Pošustová-Menšíková, Argo, 232 stran

Frodo bude ještě dlouho na houbách, dokonce i Bilbo Pytlík má ještě své narození hodně daleko před sebou. Za Šedými přístavy se totiž dosud stále rozkládá země, která se v budoucnu potopí při kataklyzmatickém konci Prvního věku světa. Temný pán Morgoth vede nesmlouvavou válku proti elfům a sourozenci Túrin a Niënor utíkají před Glaurungem, nejkrutějším z Morgothových služebníků s podobou ohnivého draka… Tolkienův prastarý nedokončený příběh, který nedávno v souvislosti s obnoveným zájmem filmových a literárních fanoušků o otcovu tvorbu rekonstruoval jeho syn Christopher.

Revolver Revue č. 67, Společnost pro RR, 260 stran

„Mně jsou skutečně k smíchu kritici, kteří pořád tvrdí, že si lidi musí zvyknout: že vůbec nevadí, když dílu rozumí jen maličká elita. Jsou zakoukaní do svého rozumu. Je to arogance moci, arogance vědění,“ říká architekt Martin Rajniš v rozhovoru s Jiřím Horským, který se točí kolem jeho dřevěné Věže Scholzberg. V novém čísle revue dále najdeme linoryty Viktora Karlíka, ukázky z tvorby prozaika Miroslava Drábka, básníka Jamese Dickeyho či designérky Jany Hrachové.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].