Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Stop antievropanství

Dne 26. dubna vedla významná britská debatní společnost Oxford Union diskusi na téma „Tato společnost lituje, že došlo k založení Spojených států amerických“.

Dne 26. dubna vedla významná britská debatní společnost Oxford Union diskusi na téma „Tato společnost lituje, že došlo k založení Spojených států amerických“. Hloupé téma podporované nereprezentativními lidmi: k jeho navrhovatelům údajně patřil člen komunistické strany nebo člen islámské radikální skupiny Hizb ut-Tahrír.

Antiamerikanisté ovšem nemají na hloupost monopol. S americkými konzervativci ani nemusíte strávit příliš mnoho času, abyste je zastihli uprostřed hovoru o blížícím se krachu Evropy, z kterého někdy zaznívá škodolibá radost. Jonah Goldberg, americký konzervativní politický komentátor a jeden z odpůrců zmíněné debaty oxfordské společnosti, se přičinil o popularizaci označení Francouzů za „sýrožravé vzdávající se opičky“, které poprvé zaznělo v seriálu Simpsonovi v předvečer války v Iráku.

Založeno na předsudcích

Američtí zastánci antievropanství mají ke starému kontinentu tři zásadní výhrady. První je tvrzení, že Evropa páchá demografickou a ekonomickou sebevraždu: porodnost v Evropě se pohybuje značně pod úrovní prosté reprodukce obyvatelstva a ekonomika je ochromena předpisy a přetížena závazky v sociální sféře. Druhou je teze, že na rozdíl od Ameriky je Evropa postkřesťanskou společností. Katolický konzervativec George Weigel napsal teokonzervativní bibli o tom, co všechno je v Evropě špatně – obratně uvedl evropskou „demografickou sebevraždu“ do spojitosti s nedostatkem víry.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].