Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Polemika

Máme se zbavovat bolesti?

Stále dokonalejší medikamenty chrání pacienty před různými formami utrpení. Nadšení z úlevy má však i stinné stránky. Kde je tedy hranice?

Fotografie: Jan Hnízdil. - Autor: Jan Hnízdil • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Hnízdil. - Autor: Jan Hnízdil • Autor: Respekt

Stále dokonalejší medikamenty chrání pacienty před různými formami utrpení. Nadšení z úlevy má však i stinné stránky. Kde je tedy hranice?

MUDr. Jan Hnízdil

Centrum komplexní péče Dobřichovice

Jak je ale vůbec možné, že navzdory úžasným lékům pacientů přibývá? Podstatu problému vidím v přísně vědeckém, ale naprosto pomýleném přístupu biologické medicíny ke smyslu a významu bolesti.

MUDr. Jiří Kozák

Předseda Společnosti pro studium a léčbu bolesti

Silná poúrazová bolest by se určitě tlumit měla a rozhodně není etické pacienta po těžkém traumatu nechat bez tlumení bolesti, u pacientů s migrénou též bolest nemá žádný varovný význam.

Jan Hnízdil: „Medicína bolest porazila a nikdo už nemusí zbytečně trpět,“ říkají dnes čeští lékaři. Bolest se stala samostatnou nemocí a  její léčbou se zabývá speciální obor – algeziologie. Jen v České republice je pacientům trpícím bolestí k dispozici deset specializovaných center a sedmdesát menších algeziologických ordinací. Lékaři v nich využívají nejen skvělých možností moderní farmakologie, ale také například lineárních dávkovačů léků nebo přímo do páteře voperovaných neurostimulátorů. „Ještě nikdy nebyla věda k našemu utrpení tak milosrdná,“ zní poselství článku

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].