0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Polemika15. 4. 20079 minut

Máme se zbavovat bolesti?

Stále dokonalejší medikamenty chrání pacienty před různými formami utrpení. Nadšení z úlevy má však i stinné stránky. Kde je tedy hranice?

Jan Hnízdil, Jiří Kozák
Fotografie: Jan Hnízdil. - Autor: Jan Hnízdil • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Hnízdil. - Autor: Jan Hnízdil
Fotografie: Jan Hnízdil. - Autor: Jan Hnízdil • Autor: Respekt

Stále dokonalejší medikamenty chrání pacienty před různými formami utrpení. Nadšení z úlevy má však i stinné stránky. Kde je tedy hranice?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

MUDr. Jan Hnízdil

Centrum komplexní péče Dobřichovice

Jak je ale vůbec možné, že navzdory úžasným lékům pacientů přibývá? Podstatu problému vidím v přísně vědeckém, ale naprosto pomýleném přístupu biologické medicíny ke smyslu a významu bolesti.

MUDr. Jiří Kozák

Předseda Společnosti pro studium a léčbu bolesti

Silná poúrazová bolest by se určitě tlumit měla a rozhodně není etické pacienta po těžkém traumatu nechat bez tlumení bolesti, u pacientů s migrénou též bolest nemá žádný varovný význam.

Jan Hnízdil: „Medicína bolest porazila a nikdo už nemusí zbytečně trpět,“ říkají dnes čeští lékaři. Bolest se stala samostatnou nemocí a  její léčbou se zabývá speciální obor – algeziologie. Jen v České republice je pacientům trpícím bolestí k dispozici deset specializovaných center a sedmdesát menších algeziologických ordinací. Lékaři v nich využívají nejen skvělých možností moderní farmakologie, ale také například lineárních dávkovačů léků nebo přímo do páteře voperovaných neurostimulátorů. „Ještě nikdy nebyla věda k našemu utrpení tak milosrdná,“ zní poselství článku

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc