Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Amerika se probouzí

S přibližujícím se koncem éry George W. Bushe, která je fatálně poznamenána neúspěšnou válkou v Iráku, sílí ve Spojených státech kritická reflexe současného postavení USA ve světě.

S přibližujícím se koncem éry George W. Bushe, která je fatálně poznamenána neúspěšnou válkou v Iráku, sílí ve Spojených státech kritická reflexe současného postavení USA ve světě. K tomuto vývoji bezpochyby přispělo vítězství demokratů ve volbách do Kongresu vloni na podzim. Nálada se ale výrazně mění i v akademických kruzích a mezi tvůrci veřejného mínění v médiích.

I proto nedávno proběhl jeden z nejrozsáhlejších průzkumů na amerických univerzitách s cílem zjistit, co si odborníci na zahraniční politiku myslí o Bushových krocích a výhledech do budoucnosti.

Proč analytikům věnovat pozornost? Zejména proto, že mnoho poradců prezidenta, a dokonce i členů vlády se rekrutuje z tohoto prostředí. Profesoři tvoří i podstatnou část Bezpečnostní rady státu. A co nám tedy rýsují za budoucnost?

Válka v Iráku je průšvih

Americké univerzity jsou tradičně spíše baštami liberální levice, ale po teroristických útocích na New York a Pentagon z 11. září 2001, a zejména pak po vojenské intervenci v Iráku, mnoho předních odborníků na mezinárodní vztahy přinejmenším tolerovalo neokonzervativní doktrínu vývozu demokracie s pomocí vojenské síly. To se výrazně začalo měnit po znovuzvolení George Bushe, které nevedlo ke zlepšení situace v Iráku.

Vlivný časopis Foreign Policy zveřejnil průzkum názorů předních amerických odborníků působících na amerických univerzitách. Časopis kontaktoval 1199 univerzit a vysokých škol a 1112 vysokoškolských profesorů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].