Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Buldozer se zadrhl

Když před dvěma lety Stanislav Gross jen těsně obhájil křeslo šéfa ČSSD, vysloužil si tím v tisku titul poražený vítěz.

Sociální demokraté klepli přes prsty Paroubka i modernizaci.

Když před dvěma lety Stanislav Gross jen těsně obhájil křeslo šéfa ČSSD, vysloužil si tím v tisku titul poražený vítěz. Málokdo by si to tipnul, ale podobně dopadl víkendový sjezd v Brně i pro někdejší modlu socialistů Jiřího Paroubka. Hlasováním bez konkurenta prošel jen tak tak a z vějíře jeho navrhovaných změn schválili delegáti dvě, byť zásadní – šéfa partaje budou příště volit všichni členové, a ne jen pět stovek vybraných delegátů na sjezdu jako doposud. A pro sociální demokraty začíná také platit „presumpce viny“.

Jirka by se měl víc smát

Nejčastěji používaným slovem byla na právě skončeném sjezdu sociální demokracie v Brně „modernizace“. Přesto se kvůli samým hádkám o minulost socialisté k budoucnosti dlouho nedostali. Debata se vedla o tom, kdo může za to, že Miloš Zeman vystoupil z ČSSD, a co to pro stranu znamená, kdo zavinil nevýhodnou smlouvu s advokátem Zdeňkem Altnerem, vymáhajícím teď od partaje miliardovou sumu za právní služby, a zda se za časů Martina Starce coby místopředsedy pro řízení v Lidovém domě „chlastalo“.

Volba předsedy se odbyla hned první den odpoledne – a byla mnohem zajímavější, než se čekalo. Jiří Paroubek sice neměl konkurenta a otevřeně se jej odvážil kritizovat jen zmíněný Starec, ale donedávna suverénní šéf ztratil oproti poslednímu sjezdu rekordní díl podpory. Zatímco loni…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].