Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Jaká je identita českého národa, o níž mluví ti politici, kteří se obávají, že se rozplyne v Evropské unii? Je to identita Čechů, kteří vstupovali po roce 1968 houfně do komunistické strany, nebo naopak těch, co z ní byli v tom čase vylučováni či nikdy ani komunisty nebyli, neboť nechtěli být?

Jaká je identita českého národa, o níž mluví ti politici, kteří se obávají, že se rozplyne v Evropské unii? Je to identita Čechů, kteří vstupovali po roce 1968 houfně do komunistické strany, nebo naopak těch, co z ní byli v tom čase vylučováni či nikdy ani komunisty nebyli, neboť nechtěli být? Tak se ptá spisovatel Jan Vladislav v rozhovoru, jehož valná část je věnována našim nedávným dějinám (str. 16–17).

Pokud čtenář Respektu začne rozhovorem s Vladislavem, udělá dobře. Potom se může vrátit na stranu 5, kde píšeme o zapomenutém archivu, v němž leží 7 milionů životopisů členů komunistické strany od roku 1945.

Po této přípravě je nejvyšší čas pustit se do příběhu o tom, jak se i pod vlivem hrozby komunismu rodila dnešní Evropská unie (str. 13–15).

Vážené dámy a pánové,

příjemné čtení vám přeje

Martin M. Šimečka

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 12/2007 pod titulkem Editorial