0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura18. 3. 20078 minut

Další oltáříky už nebudou

Životní příběh výtvarnice Aleny Kučerové je plný zvláštních momentů.

Fotografie: Už nemám co říct – v lesích se projdu, posbírám klacky... - Autor: Jan H. Vitvar • Autor: Respekt
Fotografie: Už nemám co říct – v lesích se projdu, posbírám klacky... - Autor: Jan H. Vitvar
Fotografie: Už nemám co říct – v lesích se projdu, posbírám klacky... - Autor: Jan H. Vitvar • Autor: Respekt

Podél břehu zatopené pískovny kráčí stará paní v šátku a hledá klacky na topení. „Sedláci vůbec neupotřebí potraviny ze svých polí, všechno se vozí z ciziny kamiony, co smrdí na silnicích,“ láteří Alena Kučerová (1935). Momentálním způsobem života odpovídá obrazu středočeské vesničanky znechucené „dnešními poměry“, pro kterou svět končí tam, kde se okolní lesy potkávají s paneláky ve Staré Boleslavi. Většinu života přitom bydlela v Praze a vystavovala v nejlepších světových galeriích. Přesto ji dnes víc než její retrospektiva v hlavním městě zajímá, zda je onen klacek ležící na cestě do polabské Lhoty dost proschlý. Životní příběh výtvarnice Aleny Kučerové je plný zvláštních momentů.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Zřekni se otce

Ten největší přišel na začátku. Když bylo Kučerové třináct, její otec před komunisty utekl do západního Německa. Zapojil se do odboje a jako agent-chodec převáděl přes zadrátovanou hranici. Aby chránil rodinu, rozvedl se. Paradoxně právě kvůli tomu šla jeho žena do vězení – podle rozsudku „nenahlásila“, že se s ní při tajných návštěvách Prahy dále stýkal. V roce 1953 ho totiž komunisté chytili, odsoudili k smrti, pak mu trest zmírnili na pětadvacet let. Alenina matka dostala dva roky.

Její dcera se následně přihlásila na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. A kupodivu se na ni dostala. Přijímačky dělala ke Karlu Svolinskému, a i když autor…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc