Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Proč (asi) půjde Scooter sedět

Vinen z křivé výpovědi a maření spravedlnosti je bývalý poradce Bílého domu I. Lewis „Scooter“ Libby. Teoreticky může jí do vězení na dvacet let, prakticky spíš jen na pár, pokud se úspěšně neodvolá či ho neomilostní prezident. Ten hned uvedl, že výrok poroty respektuje a ponechá odvolacímu procesu prostor. Neutnul tím však tlak značné části republikánů na okamžitý prezidentský pardon v kauze, kterou pravice považuje za zpolitizovanou.

Fotografie: Agentku neprozradil, ale lhal. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Agentku neprozradil, ale lhal. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Vinen z křivé výpovědi a maření spravedlnosti je bývalý poradce Bílého domu I. Lewis „Scooter“ Libby. Teoreticky může jí do vězení na dvacet let, prakticky spíš jen na pár, pokud se úspěšně neodvolá či ho neomilostní prezident. Ten hned uvedl, že výrok poroty respektuje a ponechá odvolacímu procesu prostor. Neutnul tím však tlak značné části republikánů na okamžitý prezidentský pardon v kauze, kterou pravice považuje za zpolitizovanou.

Nejdřív si řekněme, čím verdikt nad Libbym, bývalým personálním šéfem viceprezidenta Dicka Cheneyho, není, neboť značná část českých médií převzala účelově (čti: protibushovsky) zkreslené interpretace amerického mediálního establishmentu. Libby především není vinen z prozrazení identity agentky Valerie Plameové-Wilsonové; z toho ani nebyl obžalován. Dále není vinen z obelhávání Američanů ohledně války v Iráku. To jsou pouze zpolitizované interpretace zleva sloužící jako munice ve stranické zákopové bitvě.

Podle rozhodnutí poroty Libby vědomě lhal, od koho a kdy se o zaměstnání Wilsonové dozvěděl. Dominující spekulace ve Washingtonu je, že tím kryl záda svému šéfovi, viceprezidentu Cheneymu, aby ho uchránil předvolání před vyšetřovatele. Levicový komentátor Michael Kinsley míní, že Libby tehdy zvažoval, zda mu vězení bude hrozit více, řekne-li pravdu, anebo v případě, bude-li předstírat, že si na podrobný obsah rozhovorů s novináři nepamatuje. V té…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].