Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Hra o kakaového krále

Policie si stěžuje, že jí státní zastupitelé znemožňují zgruntu vyšetřit podezřelé obchody bývalého poslance a čelného člena sociální demokracie Michala Krause.

Fotografie: Proč by pral stranické úplatky v Ghaně? Policie neví, ale chce vidět jeho i maminčiny účty. (Paní Krausová doma se synem.) Foto Radim Beznoska • Autor: Respekt
Fotografie: Proč by pral stranické úplatky v Ghaně? Policie neví, ale chce vidět jeho i maminčiny účty. (Paní Krausová doma se synem.) Foto Radim Beznoska • Autor: Respekt

Policie si stěžuje, že jí státní zastupitelé znemožňují zgruntu vyšetřit podezřelé obchody bývalého poslance a čelného člena sociální demokracie Michala Krause. Detektivové přitom mají podezření, že Kraus přes své „africké transakce“ čistil možná stamilionový úplatek do stranické kasy. A hraje se o čas: už jen půl roku dělí Krause od chvíle, kdy bude jeho případ promlčen.

Do Pardubic a zase zpátky

Od odchodu Michala Krause z parlamentu uplynulo sotva šest týdnů a nad jeho jménem se pomalu zavírá voda. Demisí tohoto protřelého politického matadora – a dodnes mimochodem šéfa stranické buňky ČSSD v libereckém kraji – přitom nic nekončí, nýbrž teprve začíná. Policie zahájila v půli ledna vyšetřování, které působí jako zdánlivá banalita – Kraus prohnal přes účet své matky kamsi do Afriky peníze svého kamaráda: jeden a půl milionu. Ale pátrání, říkají zdroje z policie, může vést až k odhalení možných temných obchodů ČSSD, například financování stranických kampaní z černých kont. Nicméně po šesti týdnech je vyšetřování stále na začátku. Detektivové se sice podle svých slov snaží, řadu vyšetřovacích kroků ale nemohou udělat bez podpisů státního zastupitelství. A ty podpisy ne a ne dostat.

Finanční policie předala pražskému státnímu zastupitelství spis v půli ledna. Kromě jiného v něm byla žádost o přístup ke kontům Michala Krause a jeho blízkých. Státní zástupkyně Šárka Pokorná, která dostala případ na starost, ovšem odmítla prověrku kont podepsat a odjela na týdenní dovolenou. Když se vrátila, prohlásila, že případ není „místně příslušný“, konto Krausovy matky je totiž vedeno u České spořitelny v Pardubicích, a spis tam poslala. Policistům nezbylo než čekat, jak se zachovají v Pardubicích. Výslechy několika svědků jim ovšem mezitím údajně potvrdily variantu o rozsáhlejších Krausových černých kšeftech, a potřeba přístupu ke kontům se stala ještě naléhavější.

I pardubičtí státní zástupci po prozkoumání spisu dospěli k závěru, že jim spis místně nepřísluší, a poslali fascikl na Vrchní státní zastupitelství v Praze, aby rozhodlo. To před deseti dny přidělilo spis znovu Pokorné, která vzápětí odjela na další dovolenou a ke spisu se dostala až minulý pátek. „Já si nemyslím, že bych způsobovala nějaké průtahy,“ říká státní zástupkyně. „Prostě jsem došla k názoru, že mi věc nepatří, a když teď rozhodl nadřízený orgán, že ano, uvidím. Zatím nevím, jestli dám povolení k prověrce kont. Musím si ten spis prostudovat a o podrobnostech se s vámi bavit nemůžu.“

Čas ale tlačí. Pokud policie neobviní Krause letos do konce září, bude případ promlčen. Zatím jediný důkaz o možném praní špinavých peněz, finance prošlé kontem Krausovy matky, totiž pochází z počátku října 2001 a na věc se vztahuje pětiletá promlčecí lhůta. Sedm měsíců sice vypadá jako dost dlouhá doba k eventuálnímu obvinění, ale podle expertů jde o bankovní výpisy z delšího časového období a několika lidí a firem a probrat se minimálně půlmetrovým štosem dokumentů o bankovních transakcích a vyhodnotit je bude trvat měsíce. „Pokud se pan Kraus očistí, může se vrátit do politiky,“ řekl před měsícem premiér Jiří Paroubek. Dosavadní tempo vyšetřování – tedy de facto nula za dva měsíce – zatím naznačuje, že Kraus má opravdovou šanci.

Aerospace děkuje

Informace o Krausově kšeftu zveřejnila MfD na počátku roku. Podle vyjádření redaktorů se o věci dověděli od usvědčeného podvodníka Františka Riga při listopadovém rozhovoru ve vězení, kde se s ním bavili na úplně jiné téma. Rigo byl právě tím „kamarádem“, který Krause poprosil – prý má nějaké problémy se svými konty – o poslání peněz do africké Ghany a Kraus mu poskytl účet matky. Jenže média zjistila, že zdaleka nešlo o kamarádskou výpomoc, ale o půlmiliardový obchod, v němž Kraus na smlouvách fungoval jako „ředitel“. A policie podle svých slov objevila další, daleko závažnější dodnes nezveřejněné stopy.

Kraus s Rigem založili v létě 2001 v Londýně společnost Corius. Ve městě nad Temží prý proto, že je to jediné místo, odkud se formálně řídí světový obchod s kakaovými boby. Rigo tvrdí, že ho do půlmiliardové investice v Ghaně navezl Kraus se slibem, že finance poskytnou blíže neurčení „londýnští podnikatelé“. Policie má indicie, že by v pozadí mohl být dodnes podezřelý nákup stíhaček gripen a lobbování londýnské společnosti British Aerospace, jednoho ze dvou hlavních výrobců letounů. Jen pro připomenutí, založení společnosti Corius spadá přesně do doby, kdy sociálnědemokratická vláda vehementně prosazovala dodnes nevysvětlený a nepodložený nákup gripenů. Prostě půlmiliarda, nebo aspoň její část, mohla být součástí úplatku. Policie nechce prozradit, jaké indicie přesně má, ale stopu údajných úplatků chce prověřit. Také prý proto, že od obchodu v Ghaně dvojice Rigo – Kraus ustoupila krátce poté, co sněmovna zamítla původní návrh na koupi letounů gripen a vidina možného úplatku zmizela.

Proč by ale Kraus pral peníze někde v Ghaně, pořízením výkupny kakaových bobů? Jde o rizikovou investici v zemi, která nezaručuje, že pohlídá práva investorů. Ani policisté neumějí dnes na tuto pochybnost odpovědět, jen tvrdí, že nejde o čirou spekulaci, ale o podezření, opírající se o výpovědi svědků, které poukazují na černá konta při placení volebních kampaní sociální demokracie. Ghana nezaručuje ochranu investic, ale také nespolupracuje při pátrání po špinavých penězích. Pro podvodníky je to zaslíbená země, říká policie. Co jí každopádně v potvrzení či vyvrácení této vyšetřovací stopy může pomoci, jsou bankovní výpisy. Ty totiž, jak jsou policisté přesvědčeni, ukážou, odkud, kam a jaké peníze šly.

Ani telefon, ani ráno

Státní zástupkyně Šárka Pokorná si tedy souhlas k prověrce kont rozmyslí. Na takové přemýšlení má podle zákona právo, ale jeho délkou by neměla ohrozit vyšetřování případu, nebo dokonce zmařit obvinění Krause kvůli promlčecí lhůtě. Postup žalobkyně však právě takovému vývoji napovídá. Co s tím?

Nadřízený Šárky Pokorné Jiří Kára nemůže prý kroky své státní zástupkyně komentovat. „Neznám spis,“ vysvětluje. A kdy ho pozná? Věc je přece vážná: ve vzduchu visí podezření, že záměrné obstrukce mohou potopit citlivou kauzu, na jejímž vyšumění mohou mít politici mimořádný zájem. „Podívám se na to, jestli tam nejsou nějaké neodůvodněné průtahy,“ slibuje Kára. Stejně mluví i jeho šéfka, nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká: „Ten konkrétní případ neznám, ale jestli to bude nutné, vyžádám si ho k prověrce.“

A proč se policisté svěřují se svou nespokojeností tisku, místo aby popohnali liknavou státní zástupkyni úřední cestou přes oficiální stížnost? Protože v tom případě by spis dostal ke kontrole další nadřízený úřad – a vyšetřování by dál stálo. Bláznivé kolečko. V každém případě je ale dnes na Pokorné, jak rozhodne, ta má celou odpovědnost na sobě a ona také bude eventuálním obětním beránkem, pokud se z promlčeného případu stane jedna z dalších afér.

Hlavní hrdina této aféry, kakaový exposlanec Kraus, obývá vilu ve vesnici Velká Dobrá kousek od Kladna, i když má trvalý pobyt u své sestry v Semilech, kde šéfuje krajskému výboru ČSSD. „Musela stát minimálně sedm milionů korun,“ říkají místní, kteří znají ceny okolních domů, na adresu Krausovy vily. „Není doma, přijďte ráno,“ říká do mluvítka Krausova žena. Pan Kraus není doma ani ráno, od dcery dostáváme ale číslo mobilního telefonu. Hlas v mluvítku oznamuje, že telefonní číslo ne- existuje. Bývalý poslanec se tedy nemůže vyjádřit k průběhu transakce, ale hlavně k jejím londýnským operacím, ani ke své roli v oběhu podezřelých peněz v sociální demokracii.

Fotbal s rozpočtem

Policii zajímá i majetek rodiny Michala Krause. Kraus s manželkou bydlí ve zmíněné vile. Jejich mladší dcera zase v pražském čtyřpokojovém bytě, který dostal Kraus v roce 1992 od tehdejší České národní rady jako nouzové řešení bytové situace. Jeho starší dcera dostala před sedmi lety k osmnáctinám další byt Praze, pětipokojový, údajně za tři a půl milionu korun. Kraus je také prezidentem druholigového fotbalového klubu na Kladně, který dostával v minulých letech pravidelné roční dotace (přes deset milionů korun a víc) ze státního rozpočtu – Kraus byl šéfem rozpočtového výboru sněmovny. Jeho dcery vlastní firmu Advis, zabývající se ekonomickým poradenstvím, která se nyní stala zájmem policejního vyšetřování. I její konta chce policie prověřit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].