Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Ambice Švédska jsou příliš vysoké

Je jasné, že pokud je ropa neobnovitelná surovina, její cena bude vzrůstat a zásoby jednou dojdou. Je také jasné, že je nepříjemné být závislý na ropě, která pochází z nestabilních regionů.

Je jasné, že pokud je ropa neobnovitelná surovina, její cena bude vzrůstat a zásoby jednou dojdou. Je také jasné, že je nepříjemné být závislý na ropě, která pochází z nestabilních regionů. Proto chce americká vláda omezit spotřebu ropy a rozvíjet jiné zdroje energie.

Jednou z cest mohou být i úspory energií. Je ale dost těžké usuzovat, kolik energie vlastně stačí ke kvalitnímu životu. Tahle čísla přece nebudou stejná v jednotlivých zemích, už kvůli jejich klimatu. Navíc „kvalita života“ je prostě neuchopitelná veličina – co je pro jednoho kvalitní život, pro druhého může být živoření. Někdo se ohřeje jenom při velké vatře, někomu stačí táboráček. Těžko se dá nějaká spotřeba předepsat. Pokud bude ropa docházet, energie z ní budou dražší a zákonitě bude i méně jezdců na sněžných skútrech. Jestli ovšem někdo mezitím nevymyslí úsporný skútr nebo skútr napájený slunečními články.

Na omezování spotřeby energií tlačí spíše jejich rostoucí cena než zásahy vlád. Bez zdražení ropy (třeba i prostřednictvím daní) zůstanou i švédské plány spíše utopií. Jsou totiž příliš ambiciózní, drahé a nerealistické při současných cenách. To zatím tvrdí i odborníci. Domnívají se, že Švédsko přes všechny možné výhody (dobrá dostupnost energie z moře, větru, vodních toků i geotermální) bude mít problémy, čím nahradí hlavně paliva v autech. Už jen proto, že Švédsko nemá přírodní podmínky pro pěstování cukrové třtiny na etanol jako Brazílie a jeho doprava by ho oproti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].