Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Úkol pro geniálního historika

Velké životopisné rozhovory se na zdejším knižním trhu více prosadily teprve po listopadu 1989. Už za tuhé normalizace se sice výtečně prodávaly Janouškovy Rozhovory s Janem Werichem, to však byla prominentní výjimka.

Fotografie: Koulet bylo lepší než přikulovat. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Koulet bylo lepší než přikulovat. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Velké životopisné rozhovory se na zdejším knižním trhu více prosadily teprve po listopadu 1989. Už za tuhé normalizace se sice výtečně prodávaly Janouškovy Rozhovory s Janem Werichem, to však byla prominentní výjimka. Žánr budil nedůvěru, neboť s osobními zkušenostmi jedinců se dalo manipulovat hůř než s tím, co bylo vydáváno za zkušenost lidu. Víc se forma uplatnila v neoficiálních sférách. Pavel Tigrid ji například svérázně využil v Kapesním průvodci inteligentní ženy po vlastním osudu a obsáhlá interview Karla Hvížďaly s Václavem Havlem, Pavlem Landovským či Václavem Bělohradským se koncem osmdesátých let stala pro mnohé prvním klíčem k démonizovanému světu opozice.

Rozhovory zařazené do dvoudílné publikace Vítězové? Poražení? Životopisná interview, kterou loni vydalo nakladatelství Prostor, se svým laděním příliš neliší od běžné publicistiky, nezaměřují se však ke dni, ale k dějinám. Vznikly v Centru orální historie při Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a jejich dopad má být hlavně vědecký. Na to je však kniha až příliš čtivá, ba napínavá.

Příliš mnoho alibi

V rámci výzkumného projektu Politické elity a disent v období tzv. normalizace bylo pořízeno 120 rozhovorů se 43 bývalými prominenty KSČ a 77 disidenty. Z nahrávek, které mají sloužit dalšímu bádání, byly ke zveřejnění vybrány a zredigovány přepisy padesáti nejzajímavějších. Z předních komunistů jsou zastoupeni Miloš…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].