Často hledáte, jak…
Obálka vydání 7/2006
7/2006 • 13.–20. 2. 2006

2006/7

Zahraničí

Nad Mladičem se smráká

Zbyněk Petráček

Bělehrad se nyní snaží, aby získal co možná nejlepší obraz v Evropě a přinejmenším se vyrovnal Záhřebu.

Informace, nebo smrt

Zbyněk Petráček

Ve středu byl do nemocnice v kubánském městě Santa Clara převezen novinář Guillermo Fariñas (42), který od 31. ledna držel hladovku. Nebyl to jeho první protest a zdraví nemá nejlepší, proto tak časná hospitalizace.

Nevolíš krále, nebo maoisty?

Michaela Kreuterová

Místní hlasování v Nepálu selhalo. Z vládou plánované „obnovy demokracie“ se stal propadák a lidé žijí už deset let ve strachu. „Pověste zločince! Pryč s autokracií! Bojujme za demokracii!“

Mezi rudoarmejci a esesáky

Alexandre Gajdamacký

Západní a východní odboj? V Česku ideologizace těch či oněch bojovníků za svobodu opadla po listopadu 1989. V Lotyšsku, okupovaném zprvu Sověty, pak Němci a posléze opět Sověty, kde Stalina považují za nepřítele stejného kalibru jako Hitlera, šedesát let staré nevraživosti trvají – a navíc představují žhavé téma.

Když vládu položí svědomí

Monika Žemlová

Slovenské elity opět podcenily Dzurindu. Nahrají předčasné volby právě jemu? Uvidíme 17. června. Původně to vypadalo jen jako jeden z dalších sporů, při kterém budou koaliční strany bojovat o voliče.

Slyšte, Athéňané

Petr Šourek

Někdo dlouhodobě odposlouchával stovku telefonních čísel, z nichž to první patří řeckému premiérovi. Kdo to byl, není známo. Jak dlouho to dělal, se neví.