Často hledáte, jak…
Obálka vydání 8/2006
8/2006 • 19.–26. 2. 2006

2006/8

Zahraničí

Bundeswehr policajtem

Zbyněk Petráček

V Německu běží debata o možném vnitřním nasazení armády. A i když ve středu Spolkový ústavní soud rozhodl, že možné není, úvahy pokračují.

Haiti se staronovou hlavou

Zbyněk Petráček

Doby, kdy veškeré dění v Haiti určoval klan Duvalierů, jsou dávno pryč. Přesto má tato nejchudší země západní polokoule ke skutečné demokracii a klidu stále daleko. Ve čtvrtek byl vítězem prezidentských voleb ze 7. února vyhlášen René Préval.

S novým lídrem k nové hranici

Filip Tesař

Dva týdny po úmrtí Ibrahima Rugovy se kosovským prezidentem stává Fatmir Sejdiu. Právě on bude jednat s Bělehradem o tom, aby Kosovo nezůstalo v mezinárodněprávním vakuu.

Arábie, myslíš to upřímně?

Tereza Adamcová

Jemen je zemí předků Usámy bin Ládina a také oblastí, která dlouho skýtala útočiště jeho příznivcům. Z Jemenu mířili džihádisté do Afghánistánu a Iráku i plánovali útoky proti západním cílům.

Dobří chlapci se špatným pozdravem

Ondřej Houska

V pátek 27. ledna si většina civilizovaného světa připomněla Den holocaustu. Toto výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi bylo letos dokonce poprvé celosvětově autorizováno rozhodnutím OSN.

Schüssel před svým Rubikonem

David Klimeš

„Od počátku jsme já a má komise karikováni, že zastáváme určitou politickou orientaci. Dobře, nechte mě ale říci toto: v mé komisi jsou socialisté...“ Poukaz na Vladimíra Špidlu z úst José Manuela Barrosa se utopil ve smíchu socialistických poslanců z Francie.

Domov

Budou tuneláři beztrestní?

Marek Pokorný

Nový zákon omilostní podvodníky, sdělili před dvěma týdny šokovaným občanům někteří tuzemští politici a advokáti. Naopak, přestane kriminalizace poctivých podnikatelů, ozvalo se z řad jiných advokátů, politiků i podnikatelů

Paciente, tvou chybou je nevědomost

Kateřina Mahdalová

Bohulibá snaha nového ministra zdravotnictví šetřit už nese ovoce: optimisté se těší, že by při úspěchu všech nových stropů a škrtů mohl systém uspořit třeba až deset miliard. Cena je ale vysoká.

Steyr vyhrál. Muselo to tak být

Jaroslav Spurný

Tajná zpráva vládní komise o vítězném dodavateli vojenských obrněnců potvrdila tušenou věc: v tříleté soutěži o největší armádní zakázku české historie sehrály rozhodující roli kontakty s politiky.</

Kdo přijde po Bobo

Erik Tabery, Silvie Lauder

Rozzlobeným sbohem mezi Janou Bobošíkovou a Hnutím nezávislých skončil jeden pokus o politiku rukama nepolitiků. Ale jede se dál: do letošních voleb jdou partaje s více nezávislými kandidáty než kdy předtím.

Připomeňme si

Jan Kovalík

Tak už je to tady. Na českém mobilním kolbišti se Oskar změnil ve Vodafone a nabídl nám „jednu spolehlivou síť, která nás spojí se světem“. Ale pozor – pouze na billboardech.

Můj vůz můj hrad

Jan Kovalík

O zástup lidí, kteří by naplnili pět vlaků Pendolino, se loni rozrostlo české město duchů. Každoroční přírůstek zhruba třinácti set nových obyvatel a desetimiliardový rozpočet mu zajišťují havárie na zdejších silnicích.

Komentáře

Konzervativci musí přidat

Marek Švehla

Prezident Václav Klaus vrátil sněmovně zákon o registrovaném partnerství a sedm let debat se ocitá na začátku. Triumfující odpůrci homosexuálních svazků by ale neměli usnout na vavřínech.

Svoboda proti svaté válce

Zbyněk Petráček

Postavme se za Dánsko. Poskytněme mu náhradu za utrpěné škody. Řeč je o následcích kauzy karikatur Proroka, vypálených ambasádách i bojkotech zboží. To je slovo muže, notabene českého ministra zahraničí.

Na schůzku s nepřítelem

Zbyněk Petráček

Hamas se ujal zákonodárné moci a světem vládne nejistota: vycházet s Palestinci jako s teroristy, nebo čekat na změnu?

Pád krále prověrek je šance

Jaroslav Spurný

Svou funkci opustil Jan Mareš, vládce bezpečnostních prověrek. Šéf úřadu sídlícího v prostorách neprodyšného a tajemného paláce, jehož vrata má teď šanci pootevřít nově vzniklá poslanecká komise pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Vánoce na blátě, zní staré úsloví odrážející víceméně pravidelnou oblevu. Musí vyjít třetí den po zimním slunovratu skutečně na 24. prosinec? Pro ty, kdo si na to zvykali už od dětství, bezpochyby ano.

Český problém s rychlostí

Marek Švehla

Žijeme obklopeni zprávami všeho druhu, jak ale poznat, co je a co není důležité? Třeba minulý týden: napřed jsme se dozvěděli, že do Česka mohou dolétnout jaderné rakety z Íránu, o stránku dál pak na Evropu útočily labutě prolezlé ptačí chřipkou.