Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Konzervativci musí přidat

Prezident Václav Klaus vrátil sněmovně zákon o registrovaném partnerství a sedm let debat se ocitá na začátku. Triumfující odpůrci homosexuálních svazků by ale neměli usnout na vavřínech.

Prezident Václav Klaus vrátil sněmovně zákon o registrovaném partnerství a sedm let debat se ocitá na začátku. Triumfující odpůrci homosexuálních svazků by ale neměli usnout na vavřínech. Ve společnosti i v parlamentu už převážil názor, že registrované partnerství je rozumná věc. Zabránit se jí podařilo jen díky aktivistickému prezidentovi, nikoli silou argumentů. Pokud tedy budou chtít čeští konzervativci uspět dlouhodobě, měli by konečně vysvětlit, čím přesně partnerský svazek Jiřího Hromady ohrožuje heterosexuální manželství pisatele této glosy.

Přidat na srozumitelnosti by ostatně mohl i prezident. Ten prohlásil, že zákon nepodepíše, neboť nechce zvýhodňovat homosexuály – proč prý mají mít partnerství jen oni a ne „všichni“, tedy i heterosexuálové. Odpověď je jednoduchá: dostali to nařízeno. Když totiž homosexuálové požádali o právo uzavírat jako všichni manželství, zazněl výkřik: To je posvátný svazek muže a ženy, vy můžete mít jen něco jiného, něco jako partnerství! Nazývat teď vnucenou podmínku „privilegiem“ není argument, ale omyl.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].