Často hledáte, jak…
Obálka vydání 9/2006
9/2006 • 26. 2. – 5. 3. 2006

2006/9

Zahraničí

Jemen se snaží

Zbyněk Petráček

Zprchnou-li v Jemenu věznění teroristé al-Káidy, většina lidí propadne ohledně jejich polapení spíše skepsi. Ne snad že by Jemen patřil mezi „lotrovské státy“ a jeho vláda podporovala terorismus.

Kriminální, či rasová vražda?

Zbyněk Petráček

Prokáže-li soud to, co zatím vychází najevo při policejním vyšetřování, zažila Francie první vraždu Žida za to, že je Žid, od nacistické okupace. Tak se alespoň vyjádřil šéf židovských institucí v zemi galského kohouta Roger Cukierman.

Chceš mír? Neutíkej z Afriky

Dana Plavcová

Stačil jediný krok ke smíru a ulice měst v jižní polovině Pobřeží slonoviny zaplavily tisíce mladíků. Nevyšly však oslavovat, nýbrž zaútočit na základny OSN.

Úspěchem je pohyb

Eva Palatová

Německo si vychutnává primáty. Poprvé po čtyřiceti letech má velkou koalici. Poprvé v historii mu vládne žena – Angela Merkelová. Ta právě bilancuje prvních sto dnů v úřadě kancléřky.

Číňané rukojmím Yahoobaby

Martin Uhlíř

Jste pětatřicetiletý muž a pomocí internetu kritizujete vládu. Své názory anonymně uveřejňujete na jisté webové stránce, píšete e-maily lidem podobného smýšlení. Pak se ovšem kolem vás začnou stahovat policejní smyčky.

Den hněvu

Zora Hesová

„Dánští zákazníci nejsou vítáni,“ stojí na několika obchodech na hlavní turistické ulici ve starém Damašku. Šedesátiletý Muajad vysvětluje: „Urážka proroka je pro nás červená čára.

Domov

Připomeňme si

Marek Švehla

Vládní úředníci učinili další krok k vyřešení problému vepřína v Letech u Písku. Třináctého února se totiž sešla mezirezortní pracovní skupina, která dokončuje vážně míněný plán na zrušení vepřína. Tuto středu se k plánu bude vyjadřovat vláda.

Zeman se vrátil

Erik Tabery

Není pochyb: Miloš Zeman je zpátky v české politice a ovlivňuje ji silněji, než se možná zdá. Zatímco jeho nová kniha o sebevraždách, courách a korupčnících v ČSSD mizí z pultů, šéf strany Jiří Paroubek jej ohlásil jako pravděpodobného partajního kandidáta na prezidentský post.

Hrdinové naší doby: jezdci na kolech

Mané D. Shakarian

„Jezdit na kole po Praze je podle mě sebevražda.“ Jsme v jednom z pražských divadel a na hlediště plné mladých lidí působí slova celorepublikového šéfa dopravní policie Zdeňka Bambase jako ledová sprcha.

Bouřliváci jdou do politiky

Silvie Lauder

Strana zelených na sebe strhla pozornost nejenom kvůli šanci uspět ve volbách, ale i pestrou směsí tváří, kterou do nich vysílá. Dva lídry zelených jsme navštívili.

Drahoš aneb Umění surfovat

Jaroslav Pašmik

Malá příspěvková organizace ministerstva kultury jménem Divadelní ústav (www.divadlo.cz) si ve svém oboru vydobyla za léta existence respekt a nikdo se nedivil, když bývalý ministr Pavel Dostál automaticky prodloužil mandát jejímu řediteli Ondřeji Černému.

Hra o kakaového krále

Jaroslav Spurný

Policie si stěžuje, že jí státní zastupitelé znemožňují zgruntu vyšetřit podezřelé obchody bývalého poslance a čelného člena sociální demokracie Michala Krause.

Komentáře

Vyvádění Vyvadila

Erik Tabery

Náměstek ministra spravedlnosti Jiří Vyvadil je široce použitelný pracant. Teď se nechal chytit, jak na příkaz premiéra dojednává obchody s lidmi podezřelými z korupce, tunelování a vydírání. Konkrétně šlo o prodej továrny Setuza, centrum velkého zájmu řady zdejších vlivových skupin.

Klaus už není kůlem v plotě

Luboš Palata

Český prezident si našel nového přítele, Kaczyńského. Pro stoupence evropského sjednocení je to špatná zpráva. V Bruselu se občas s nevelkou mírou nadsázky říká, že Evropská unie se sice před dvěma roky rozšířila o deset nových členů, ale jediný pořádný stát.

Irvingova válka

Zbyněk Petráček

Za knihu, přednesené názory, slova do vězení? Jako bychom se přenesli o třicet let nazpátek do éry normalizace. Tehdy za napsání knihy, románu Dotazník, šel za mříže Jiří Gruša, za přednesené názory například Ivan Jirous a za slova v čele s Václavem Havlem řada disidentů.

Ve hvězdách

Erik Tabery

S každým dalším dnem je stále zřetelnější, jak výjimečný byl náš první Ústavní soud. A s každým jeho členem, který odešel na věčnost, je ještě zřejmější, jak unikátní osobnosti ho tvořily. V únoru zemřel ve věku devětasedmdesáti let jeden z velkých mužů – Antonín Procházka.

Zelený lék na rudé

Marek Švehla

Už se zdálo, že výsledkem červnových voleb bude veliká nuda: buď menšinová vláda ČSSD s podporou bolševiků, nebo velká koalici Paroubka s Topolánkem. Minulý týden zveřejněné průzkumy voličů ale najednou slibují i jiný scénář.