Často hledáte, jak…
Obálka vydání 10/2006
10/2006 • 5.–12. 3. 2006

2006/10

Zahraničí

Němci v Iráku, díl 2

Zbyněk Petráček

Pomáhali němečtí agenti před třemi lety za války v Iráku Američanům? Tato otázka rozjela v polovině ledna v Berlíně aféru, která stále běží, a zvažovaná parlamentní vyšetřovací komise dosud nefunguje.

Hamas v Moskvě

Zbyněk Petráček

Vítězný palestinský Hamas zaznamenal svůj první, byť již dříve ohlášený, diplomatický úspěch. V pátek dorazila delegace Islámského hnutí odporu do Moskvy.

Dobývání Guantánama

Jiří Sobota

George Bush a jeho vláda má nejspíš jeden tajný sen: aby zmizelo Guantánamo i se svými asi pěti stovkami zadržovaných „nepřátelských bojovníků“.

Svanové skládají účty

Tomáš Kučera

Po více než patnácti letech života v bídě a odříkání zůstane z naděje v lepší budoucnost jen málo. Platí to dvojnásob, je-li vám přes padesát, pamatujete relativní období blahobytu a žijete na počátku 21. století v Dolní Svanetii v severozápadní Gruzii, v horském regionu obklíčeném mohutnými kavkazskými hřebeny.

Georgi, čestné atomové

Michaela Kreuterová

Indie navázala jadernou spolupráci s USA, ač nepodepsala smlouvu o nešíření. Není to dvojí metr při pomyšlení na Írán? Spíše spojenectví hodnot.

Kdo má milice, má moc

Zora Hesová

Irák se vzpamatovává z apokalyptického týdne. Středa 22. února začala jako den velkých demonstrací proti karikaturám Proroka. Skončila však profesionálním zničením starobylé mešity s hrobkami 10. a 11. imáma, postav pro šíity svatých, ve svatém městě Samarrá.

Ekonomika

Paměť rodinného alba

Tereza Hejdová

Proti času listuji rodinným albem. Svatební fotky našich, mírně zažloutlé, ale poetickým nádechem doby už poněkud zašlé. Jak se ti dva mohli jen vzít? Máma je drobná osůbka, co ve svatebním vypadá nesmírně křehce.

O baronovi Christianu Battagliovi

Michal Mojžíš

V Bratronicích na návsi jsme s bratrancem Honzou sesedli z kola. Nejsem tu poprvé, projíždíme tudy často, když jedeme na návštěvu k příbuzným do Blatné. Je to kraj mých předků. Letmo se podívám na domek, ve kterém prý kdysi žil náš praprapraděda.

Třikrát na okraj

Marek Pokorný, Marek Švehla

Slovenské ministerstvo hospodářství zveřejnilo průběžné náklady na přilákání tamějšího největšího investora – korejské automobilky Kia/Hyundai, která slíbila v Žilině investovat 700 milionů eur a zaměstnat 2400 lidí.

Bohatí proti chudým

Tomáš Konečný

Cirkus WTO opět rozkládá své šapitó, na programu jsou zemědělství a služby. Desátého března se v Londýně setkají představitelé Evropské unie, Spojených států a klíčových rozvojových zemí k jednání, jehož výsledek by měl ovlivnit podobu světového obchodu na léta dopředu.

Arab v americkém přístavu

Pavel Kohout

Během pěti až deseti let dojdou zásoby dubajské ropy, a pokud se tento emirát nechce octnout doslova na suchu, musí změnit ekonomickou orientaci. Již řadu let proto vládnoucí rod pracuje na diverzifikaci hospodářství.

Domov

Den, kdy mi ukradli doklady

Marek Pokorný

Je pátek večer kolem sedmé, vrcholí uzávěrka a já dostávám hlad. Chci si jít koupit něco k jídlu, ale zjišťuji, že nemám peněženku. Prohledávám celou kancelář, ale nic.

Cizinci v Cizkrajově

Jáchym Topol

Martina Němcová vozí synka v kočárku jeho rodnou obcí každý den. Filipovi je jedenáct a už tři roky má poškozený mozek. Zodpovědnost za úraz má obec. Od chvíle, kdy se to stalo, dobré sousedské vztahy v Cizkrajově na Vysočině jako by rozčísl blesk.

Odvolání, které otřáslo spravedlností

Pavla Hobstová

Nejvyšší soud pracuje dál, ale jen samospádem. Za zavřenými dveřmi kanceláří se dva tábory tiše přou o budoucnost. Nejen svou vlastní, ale celé české justice.

To není balík, to je dítě

Kateřina Mahdalová

Ministerstvo školství se rozhodlo vykročit směrem ke vzdělanostní společnosti a učinilo převratný krok. Jeho plán rozšířit počet míst na gymnáziích a dopřát všeobecné vzdělání většímu počtu zdejších dětí ale narazil na bariéru: krajští úředníci a učitelé jsou rozhodně proti.

Dobříšští alkoholici versus ústava

Jan Kovalík

Hodně obcí má svou problémovou zónu. Místo, kudy člověk nerad chodí a děti raději posílá oklikou. Dobříš má ale smůlu, protože tady je tou černou dírou park v centru. Před časem ho obsadila parta místních existencí, postávajících a posedávajících tu s krabicovým vínem.

Ptačí starosti

Mané D. Shakarian

„Tak, dobrou chuť!“ popřál svým hostům se širokým úsměvem ministr zemědělství Jan Mládek první březnovou středu, než se před televizními kamerami pustil do jedné z mnoha kuřecích dobrot. Jeho spolustolovníci na mimořádné propagační snídani ani nepotřebovali pobízet.

Komentáře

Chybu je třeba hledat u nás

Anna Šabatová

Českou společnost zasáhl příběh malého Erika, který byl adoptován švédskou rodinou a následně zemřel zřejmě díky špatné péči rodičů. Chvílemi se z veřejné diskuse zdá, že na vině je princip zahraničních adopcí. To je ale velmi povrchní a až nebezpečný soud.

Centrální banka zasahuje do politiky

Petr Fischer

V minulosti centrální bankéři vylézali z ulity jen výjimečně, aby neohrožovali stabilitu země a nerušili klid na práci Miloše Zemana a Václava Klause. Doba se ale mění.

Říci Putinovi ne

Luboš Dobrovský

Po třináctiletém lákání a s hodinovým zpožděním přiletěl do Prahy na oficiální návštěvu prezident Ruské federace Vladimir Putin. Představitelé Ruska stejně jako představitelé Česka vyjadřují radost nad tím, jak se návštěva ruského prezidenta povedla.

Ve hvězdách

Erik Tabery

Rok 1776 byl bohatý na historicky průlomové texty. Nejenže byla sepsána Deklarace nezávislosti Spojených států, která konstatovala, že „pokládáme za samozřejmé pravdy, že všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni a jsou nadáni jistými nezcizitelnými právy, mezi něž patří právo na život, svobodu a budování osobního štěstí“.

Školy nejen pro vyvolené

Ondřej Hausenblas

Zkusme předpokládat, že v návrhu na zvýšení počtu gymnázií, který podala ministryně Petra Buzková a místopředseda vlády Jiří Havel, nejde jenom o okázalé gesto půl roku před volbami.