Často hledáte, jak…
Obálka vydání 11/2006
11/2006 • 12.–19. 3. 2006

2006/11

Domov

Připomeňme si

Jan Kovalík

Pět let bojovali proti nadnárodní firmě, místní samosprávě a vládě. Pět let nejprve prohrávali, ale nakonec vyhrávali soudní bitvy. Přestože jim nakonec soudy dávají za pravdu, v praxi to nic nemění a oni opouštějí svůj domov.

Hoří, má Milado

Jan Kovalík

Navzdory vlezlé březnové zimě padá na Prahu horečka páteční noci a před slavnou vilou Milada v Holešovicích se houfují skupinky s barevnými kohouty na hlavách. U vchodu ochotně platí 130 korun vstupného a pokračují do narvaného sklepa, kde burácí hardcore.

Nechala Horáková zavřít Slánského?

Kristýna Chmelinová

Ve chvílích, kdy Václav Havel v krátkých kalhotách hřímal ,,právě jsem se vrátil z Hradu“, ještě tahali po dvorku kačera. Milada Horáková je pro ně „bachařka“ a před listopadem tu vládl „Husar“. Studentka gymnázia zpovídala vrstevníky, co si myslí o tom, co bylo.

A poslední policista zhasne

Jaroslav Spurný

Odchody tuzemských policistů do civilu jsou v poslední době tak četné, že se tomu nedá říkat jinak než úprk. Na první pohled by to mohla být radostná zpráva.

Poslanci začali pátrat v NBÚ

Jaroslav Spurný

Ticho kolem Národního bezpečnostního úřadu nevydrží dlouho. Sněmovní komise se rozhodla prověřit všechny temné události odehrávající se za jeho zdmi.

Trpké MDŽ v uprchlickém táboře

Mané D. Shakarian

Elze Abdulkadirové říkají doma v Grozném Aluminiová královna: shání po ulicích sběr, a tím v rozbořeném městě drží nad vodou sebe i svoji početnou rodinu. „My Čečenci jsme hrdý národ,“ řekla minulý týden v Praze hostům konference o Čečensku pořádané senátorem Jaromírem Štětinou.

Komentáře

Správný směr

Erik Tabery

Takže v Brně asi vznikne světové centrum klinického výzkumu, kde budou spolupracovat američtí a čeští experti na zlepšování zdravotnických postupů. A unikátní projekt se rozhodla finančně podpořit – možná až do výše dvou miliard – i česká vláda.

Běž k psychiatrovi

Jiří Novotný

V poslední době si české politické špičky velmi oblíbily vysílat své konkurenty na vyšetření k psychiatrovi. I když taková křečovitá rétorika v rámci politického boje nejspíš nikoho příliš nepřekvapuje, psychiatr zpozorní...

Miloševič zemřel. Škoda

Matyáš Zrno

Slobodan Milošević opět jednou – a naposled – překvapil. Nespáchal sebevraždu jako jeho matka, otec a strýc. Nezahynul hrdinskou smrtí, kterou by se zapsal do srbských junáckých příběhů.

Zprávy z Úplatkářova

Jaroslav Spurný

Čtvrteční policejní zatýkání na ministerstvu dopravy je dobrá zpráva. Nejen kvůli jednomu výraznému vítězství nad korupcí. Tato razie totiž obnažuje skandálnost nedávného sporu, do kterého se zapojily politické špičky, včetně premiéra Jiřího Paroubka.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Tu scénu zažil snad každý. Jedeme tramvají a vidíme již nastartovanou agresi. Tu opilec útočící na řadového pasažéra, tu skinhead na Roma, černocha či Vietnamce, tu organizovaný kapsář na vyhlédnutou oběť.

Cože, volby?

Erik Tabery

A je to tu znovu. Politici jsou těhotní řadou zásadních sdělení, rozjíždí se mítinky, vylepují plakáty a vyvěšují billboardy. Neklamné znamení, že se blíží volby do poslanecké sněmovny. Je třeba začít přemýšlet, co tuto zem a nás v ní vlastně čeká.