Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nechala Horáková zavřít Slánského?

Ve chvílích, kdy Václav Havel v krátkých kalhotách hřímal ,,právě jsem se vrátil z Hradu“, ještě tahali po dvorku kačera. Milada Horáková je pro ně „bachařka“ a před listopadem tu vládl „Husar“. Studentka gymnázia zpovídala vrstevníky, co si myslí o tom, co bylo.

Ve chvílích, kdy Václav Havel v krátkých kalhotách hřímal ,,právě jsem se vrátil z Hradu“, ještě tahali po dvorku kačera. Milada Horáková je pro ně „bachařka“ a před listopadem tu vládl „Husar“. Studentka gymnázia zpovídala vrstevníky, co si myslí o tom, co bylo.

Když přijdete za osmnáctiletými studenty a chcete se bavit o komunismu, považují vás přinejmenším za podivné. O takových věcech se přece mluví v nudných televizních rozpravách, ale zdraví mladí lidé mají docela jiné starosti. „Novinářský“ účel rozhovoru dotázané nakonec přesvědčil, ale jistá rozpačitost většinou přetrvávala.

Pozoruhodné byly už první asociace ke slovu komunismus. Všichni pálili od boku věci jako ,,třešničky“, „podpultový prodej“ nebo ,,omezování osobních práv“. Nikdo nevzpomínal na prvotní pokusy o taková společenství v platónopoli, žádnému dotázanému se nevybavil Marx či vývoj v Rusku po roce 1917. To magické slovo je u nás prostě nezaměnitelně spojeno s naší vlastní historií.

Pocit ze samotného slova komunismus i z celé vzpomínané éry je jednoznačně záporný. Na tom se všichni shodli. Respondenti uváděli, že jim ,,naskakuje husí kůže“, že z celého rozhovoru na dané téma mají ,,šedý pocit“, že slovo komunismus v nich vyvolává ,,mnoho spíše negativních pocitů“, a hlavně že „nemají rádi, jak se v tom každej furt babrá“. Což automaticky vedlo k další otázce. Kdosi kdysi řekl,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].