Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zprávy z Úplatkářova

Čtvrteční policejní zatýkání na ministerstvu dopravy je dobrá zpráva. Nejen kvůli jednomu výraznému vítězství nad korupcí. Tato razie totiž obnažuje skandálnost nedávného sporu, do kterého se zapojily politické špičky, včetně premiéra Jiřího Paroubka.

Čtvrteční policejní zatýkání na ministerstvu dopravy je dobrá zpráva. Nejen kvůli jednomu výraznému vítězství nad korupcí. Tato razie totiž obnažuje skandálnost nedávného sporu, do kterého se zapojily politické špičky, včetně premiéra Jiřího Paroubka. Sporu, zda mohou zdejší korupci vyšetřovat také policisté v krajích a okresech. Zdravý rozum říká: nejenže mohou, ale měli by – a nejen kvůli špatné pověsti celostátního útvaru, který dnes korupci vyšetřuje výhradně. Ministerstvo vnitra ale rozhodlo, že ne. Ten verdikt je urážkou vmetenou do tváře oblastních policistů a zároveň důkazem, jak falešně a čistě formalisticky pojímají současní politici boj proti korupci.

Koho semlel Mlýn

Směrnice policejního prezidenta Vladimíra Husáka odejmula počátkem roku monopolní právo na vyšetřování korupce speciálnímu pražskému týmu. Oblastní korupci začali vyšetřovat oblastní ochránci zákona. Před týdnem zveřejnila tuto informaci Česká televize a zvedl se poprask. To přece nejde, volali ve vzácné shodě premiér Paroubek i stínový ministr vnitra Ivan Langer a skutečný ministr vnitra František Bublan pak Husákovo rozhodnutí během několika dnů zrušil. Důvod? Na menších městech se prý všichni vzájemně znají, chodili spolu do školy, a policista přece nemůže vyšetřovat svého kamaráda z dětství. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká pak tyto jediné argumenty obohatila ještě o tezi, že pouze lidé z protikorupčního útvaru jsou těmi opravdu fundovanými odborníky.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].