Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Slovensko na dobré cestě

Slovenská ekonomika rostla v posledním čtvrtletí minulého roku o sedm a půl procenta. To je nejvíc od dob vlády Vladimíra Mečiara. Ale zatímco v roce 1998 zůstala po Mečiarovi prázdná kasa a Slovensko čekala hubená léta, nyní Slováci tuší, že naopak může být už jedině lépe.

Fotografie: Kolik máte dětí, pane? - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Kolik máte dětí, pane? - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Slovenská ekonomika rostla v posledním čtvrtletí minulého roku o sedm a půl procenta. To je nejvíc od dob vlády Vladimíra Mečiara. Ale zatímco v roce 1998 zůstala po Mečiarovi prázdná kasa a Slovensko čekala hubená léta, nyní Slováci tuší, že naopak může být už jedině lépe. Hlavně kvůli odvážné reformní smršti právě Dzurindovy končící vlády, ale také třeba proto, že největší zahraniční investice, automobilky PSA a Kia v Pováží, začnou teprve vyrábět. Po čase dnešního utahování opasků díky tomu Slováky čekají tučná, nebo alespoň tučnější léta. To je pro zdaleka nejhůř vydělávající Středoevropany zpráva, na niž už osm let od Mečiara marně čekali. „Česko na tom bylo historicky vždy lépe než Slovensko, to ale v budoucnu nemusí platit. Slovensko má totiž mnohem vyšší růstový potenciál,“ říká analytik Pavel Kohout z PPF.

Jistá skupina obyvatel

Vlajkovou lodí reforem druhé Dzurindovy vlády se stala rovná daň. Lze se samozřejmě přít o její výši (19 procent neznamenalo snížení daňové zátěže, ale jen její přesun z přímých do nepřímých daní), stejně jako o její vliv na celkovou strukturu společnosti, v níž rovná daň znamená rozevírání na Slovensku už tak dost rozevřených sociálních nůžek.

Dva úspěchy jsou však jednoznačné. „Ani jsme nedocenili, jak obrovský propagační vliv pro Slovensko může zavedení rovné daně mít,“ řekl před časem v rozhovoru pro Lidové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].