0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Scéna11. 3. 20062 minuty

Divadlo

To nejlepší z divadel pro tento týden.

vobrazek_444.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_444.jpeg
vobrazek_444.jpeg • Autor: Respekt

S divadelními premiérami se tento týden roztrhl pytel. Pokud bydlíte v Brně a jeho okolí, můžete vyrazit do HaDivadla na zvláštní divadelní verzi komického románu Spolčení hlupců od amerického spisovatele J. K. Toolea. HaDivadlo dává hru pod názvem Ignáciův vzestup. Režisér navíc počítá se zapojením pasáží z Tooleova životopisu. Těžko říct proč, když samotná kniha není životopisná. Bystrý, ale líný mladík je nucen ve třiceti vypadnout z domu a začít se sám protloukat. Stává se z něj moderní don Quijote, který miluje středověkou filozofii a bouří se proti popkultuře.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Co bude zajímavého na novém představení

SenAnderSen

(viz foto) režisérky Jany Svobodové, které má premiéru v sobotu 18. března v pražském Divadle Archa? Angažmá českých hiphoperů, čínské herečky a hudebního skladatele? Příběh mladého sprejera? Spíš to bude jiná věc. Proslýchá se, že se představení stane cílem večerních toulek Lou Reeda, který den předtím zakončí v Praze své turné. Fanouškové mají tedy šanci uvidět svůj idol pěkně zblízka.

Jak dnes přistupovat k Dostojevskému? Tak jako režisér Vladimír Morávek? Je tady i jiná možnost: Dostojevského text rozstříhat, zmixovat, přefiltrovat a znovu postavit. Přesně to udělal český dramatik Miroslav Bambušek, který svou odvážnou verzi románu

Uražení a ponížení

uvede v režii Filipa Nuckollse 17.…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc